Kan du drage fordel af en aktiesparekonto?

Foto: Shutterstock

Aktiesparekontoen blev etableret tilbage i 2019 og var et initiativ lavet af den danske regering i håbet om, at aktieinvesteringer kan blive mere normaliserede. Det var meningen, at aktiesparekontoen skulle gøre investeringsprocessen nemmere for den enkelte person og derved få flere til at investere.

 

Det kan dog være klogt at overveje, om aktiesparekontoen virkelig er noget for dig - det kommer nemlig an på, hvor meget du investerer, hvor ofte du investerer og hvor meget hjælp du ønsker at få. I denne artikel gennemgår vi nogle af de fordele, som aktiesparekontoen udbyder - men sat i perspektiv til, hvornår det kan være fordelagtigt for dig at tage del i disse.

Betal mindre i skat

Hvis du eksempelvis investere i en grad, så du ender med at betale store pengesummer til SKAT, kan en aktiesparekonto være en fordel for dig. Med en Saxo Bank aktiesparekonto betaler du 17% i skat af pågældende afkast, hvilket er en stor forandring og kan hjælpe dig til at få større gavn af dit afkast.

 

Dog er det her vigtigt at nævne, at der til en aktiesparekonto tilhører bagomliggende omkostninger. I tilfældet med aktiesparekontoen, er der en bagomliggende omkostning kaldet lagerskat. Det betyder faktisk, at du skal betale skat af den pengesum, som ligger på din aktiesparekonto én gang om året - også når du ikke har modtaget endnu et afkast siden sidst, du betalte skat.

 

Det kan hurtigt blive store pengesummer - specielt hvis du kun en sjælden gang gør brug af aktiesparekontoen. Modsat kan du hurtigt få gavn af præcis dette, hvis du ofte modtager større afkast, idet beløbet ikke kommer til at have stor indflydelse på det samlede afkast, som du modtager.

Praktikaliteterne er automatiseret

Ved brug af en aktiesparekonto, vil nogle af de praktiske processer blive gjort automatisk - herunder eksempelvis også skat. Selvom det kan være rart, er det måske værd at bruge den ekstra tid på det, som det kræver, hvis du bruger meget tid på at investere og derfor også hiver flere afkast hjem end de fleste.

 

Hvis du bruger den tid på skat og andre praktiske anliggender, har du dine egne øjne på projektet og kan selv vurdere, om eventuelle faktorer bliver håndteret på den måde, som du ønsker. Måske du selv har en bedre idé til, hvordan det skal foregå? Og måske du kan se, at det kan gøre på en endnu billigere både, så du får mere ud af dine investeringer?

Kun aktieinvesteringer

Hvis du kun investere i aktier, kan aktiesparekontoen være meget fordelagtig for dig. Dog, hvis du ønsker at udforske andre investeringsmuligheder, er dette ikke en mulighed via aktiesparekontoen. Du kan selvfølgelig bruge andre kontoer til disse investeringsmuligheder, men det er vigtigt at nævne, at det ikke er muligt, at bruge aktiesparekontoen til andet end aktieinvesteringer.

 

Det sætter selvfølgelig hurtigt en stopper for andre investeringer end aktieinvesteringer - så hvis du har planer om at udforske dine muligheder med eksempelvis optioner eller ejendomsinvesteringer, får du ikke meget gavn af en aktiesparekonto.