Naturen får fri leg på tidligere skydebane

Efter oprydningen er der plads til mere sjælden natur på den gamle skydebane.

Resterne af krudt og kugler ved Seden Skydebane forsvinder i de første måneder af 2020, når skydebanen bliver nedlagt. I stedet sigtes der nu imod at forbedre områdets natur.

Naturen kommer i fokus, når de sidste rester af Seden Skydebane i foråret 2020 forsvinder. Området, der har huset en militær skydebane siden midten af 1800-tallet, er nemlig også et af de mest værdifulde naturområder, som Odense har.

Området, der ligger sydvest for Seden Strand, er ejet af Seden Sogns Menighedsråd, der sammen med Odense Kommune har en stor interesse i, at området igen kan få lov at blomstre. Det glæder rådmand for By- og Kulturforvaltningen Jane Jegind (V).

"Odense skal være Danmarks grønneste storby, og når Forsvaret nu ikke længere har brug for skydebanen, er vi meget glade for, at vi nu kan lade den værdifulde og oprindelige fjordnatur vende tilbage. Det er godt for både flora og fauna, men også de mange naturinteresserede mennesker i Odense," siger hun.

Seden Sogns Menighedsråd ser frem til at skydebaneområdet sammen med Mindelunden og en ny sognegård kan blive et aktiv for sognet, hvor natur og rekreative aktiviteter sammen kan blive et aktiv for lokalområdet og dermed også for Odense.

"Der er en bunden opgave med miljømæssige begrænsninger at finde ny anvendelse for området. De planer er endnu ikke færdige. Menighedsrådet er glade for, at vi kan være med til at give Odense og vores lokalområde et stykke meget værdifuld natur tilbage, samtidig med at vi håber på opbakning til at kunne etablere rekreative aktiviteter. Vi glæder os til at følge udviklingen af naturområdet og vi er sikre på, at det bliver et stort aktiv for alle i Seden og Odense," siger Niels Mertz Rasmussen fra Menighedsrådet.

En unik chance for Odense

Først og fremmest handler det dog om at få ryddet op i området. Store maskiner har den seneste tid arbejdet med at fjerne de gamle skydevolde, og så skal dele af de øverste jordlag fjernes på grund af forurening. I alt fjerner forsvaret omkring 25.000 tons jord, inden de forlader området helt.

Oprydningen på arealet giver mere plads til sjælden natur, fortæller skov- og landskabsingeniør i Odense Kommune, Lars Kildahl Sønderby, der i samarbejde med Det Grønne Råd i Odense Kommune arbejder med at udvikle naturområdet.

"Det cirka 100.000 kvadratmeter store område er et af de mest værdifulde overdrev, som vi har i Odense Kommune. Den sandede og næringsfattige jord giver særlige forhold for planter og insekter i området. Der er blandt andet hedelyng derude, så der er ingen tvivl om, at naturkvaliteten i området er god, og at der er potentiale for, at det kan blive meget bedre," siger han.

Seden Sogns Menighedsråd og Odense Kommune er derfor i dialog om den fremtidige naturpleje af området. Det er planen, at kvæg skal afgræsse området og være med til at holde krattet nede, så der bliver skabt flere levesteder for sjældne arter af både planter og insekter. De forbedrede forhold for naturen bliver hjulpet på vej ved medfinansiering fra Det Grønne Råd som en del af projektet 'Danmarks Grønneste Storby'.

"Fuglene vil nok også indtage området, og i perioder vil der stå vand i nogle lavninger, hvilket vil give perfekte levesteder for strandtudsen, som vi håber at få tilbage i området, efter den er forsvundet fra den indre del af Odense Fjord," fortæller Lars Kildahl Sønderby.

Forsvarets arbejde med oprydningen forventes at være afsluttet i løbet af foråret 2020.