Når Odense Letbane engang kommer på skinner, kan odenseanere køre rundt i tog, der hedder Fodfæstet, Dannelsen eller Brunneren, som er tre af i alt 37 officielle forslag. Man kan stadig nå at gøre sin indflydelse gældende.
For en del odenseanere er den meget omtalte letbane lidt fjern og uvirkelig. Bliver det overhovedet til noget, vil pessimisterne måske spørge. For andre er selve ordet ”letbane” efterhånden blevet synonym med de evindeligt vejarbejder og omkørsler, som trafikken i Odense plages af.
Set i det lys kan det forekomme lidt svært at skulle forholde sig til, hvad letbanetogene skal hedde, men det er altså nu, hvis man vil have indflydelse.
Letbanen – kort fortalt
Det kommunalt ejede Odense Letbane P/S arbejder dagligt på at gøre Odense Letbane til en realitet. De har cirka tre milliarder kroner fra staten, kommunen og regionen at gøre godt med.
Det er planen, at Odense Letbane skal køre med passagerer fra slutningen af 2020. Banen får i første omgang en rute på 14,5 kilometer mellem Tarup Centret i nord til Hjallese Station i syd. Undervejs går turen gennem centrum og forbi SDU og det nye OUH. Ruten får 26 stationer med forventet otte afgange i timen i dagtimerne. Man regner med på hverdage, at cirka 34.000 passagerer vil køre med de i alt 16 letbanetog.
Det er disse tog, som er cirka 32 meter lange og kan have 200 passagerer med, der nu skal have deres navne.
Navnene findes efter indstilling af mere end tusinde temaforslag
De 16 letbanetog kunne i princippet blot have fået et nummer hver, men et navn kan meget mere end et nummer. Et navn har medbetydninger og kan koble til en stemning eller en følelse – være et springbræt til en god fantasi.
Endvidere ligger der i selve navngivningen, at man dermed signalerer, at noget er vigtigt og har betydning.
At vælge de bedste navne er ikke let. For ikke at få 16 navne, der strittede i alle retninger, besluttede Odense Letbane at starte med at finde et tema for navnene. Der indkom i alt 1.437 temaforslag, som dommerkomiteen med borgmester Peter Rahbæk Juel i formandsstolen kunne vælge imellem.
Inspiration fra H.C. Andersen
Det valgte tema er efter inspiration af sønnen til tidligere skomagersvend Andersen i Munkemøllestræde – bedre kendt som H. C. Andersen. Hans vel nok mest berømte citat, ’at rejse er at leve’, er blevet den tematiske model, man har valgt.
Man starter med: ”At rejse er at . . . . ” og så fortsætter man sætningen, med det man synes er det vigtige ved at rejse. Et eksempel lyder ”at rejse er at miste fodfæstet”, hvilket omskrives til navneforslaget ”Fodfæstet”. Et andet eksempel er ”at rejse er lige så godt som brunsviger”, hvilket fører til navneforslaget ”Brunneren”. På den måde er 37 navneforslag fundet.
Du kan være med til at bestemme, hvilke 16 navneforslag der skal bruges til letbanetogene. Skal ”Glæden”, ”Perspektivet” og ”Dannelsen” fremover køre rundt på skinnerne i din by?
Der er deadline onsdag d. 24. oktober 2018. Hvis du deltager i afstemningen, er du med i lodtrækningen om et gavekort på 3.000 kroner til koncerter, musicals, teater, stand up og meget mere i Odeon.