Det kidnappende pingvinpar var slet ikke homoer – men det var god PR for Odense Zoo

En kongepingvin fra Odense Zoo (som så vidt vides ikke var en del af dramaet). Foto: Ard Jongsma/Odense Zoo.

Det er forfriskende, når en lille, sjov historie fra hverdagslivet pludselig stjæler mediebilledet. Historien om et homo-pingvinpar fra Odense Zoo, der kidnappede en unge er sådan en historie. Men har det givet flere besøgende i Zoo?

Skønt det ikke er første gang, at man i zoologiske haver har set et par hanner stjæle for eksempel et æg fra et andet par, fik historien fra Odense Zoo medvind i mediestrømmen for ganske nyligt.

Historien om pingvinerne i Odense Zoo er en rigtig sæbeopera, der handler om et ”homo-pingvinpar”, som stjæler en unge fra et andet par, mens moren er ude i vandet, og faren ikke holder godt nok øje med ugen. Da moren kommer tilbage, går hun søgende rundt og kalder på sin unge. Efter et stykke tid finder forældrene ungen, og der bliver meget uro i anlægget, fordi de to par strides om ungen.

Historien, der rummer et stærkt element af drama med kidnapning og sørgende forældre, blev gengivet i flere internationale medier på både engelsk og arabisk. For eksempel NBC News i USA, Newshub i New Zealand og The Sun i England.

Omtale har givet øget interesse

Nina Collatz Christensen, som er konstitueret administrerende direktør i Odense Zoo kan sagtens mærke medieomtalen. Hun er dog ikke sikker på, at historien har givet flere gæster i zoo. Der er mange gæster i Odense Zoo i disse uger, men vejret er også godt, hvilket spiller en stor rolle for besøgstallet. Nina Collatz Christensen kan dog ikke afvise, at den ekstra opmærksomhed på Odense Zoo måske spiller ind, når gæsterne beslutter sig for en tur i zoo.

I pingvinanlægget kan man i hvert fald tydeligt mærke, at gæsterne kender til historien. Når gæsterne ser en ansat, vil de gerne have mere at vide om, hvordan det går de involverede pingviner. Odense Zoo har også opsat ekstra informationer for at imødekomme den øgede interesse for pingvinerne.

Er slet ikke homoseksuelle

Nina Collatz Christensen omtaler det som ”lidt for poppet”, når de to hanner i medierne omtales som et homopar. De burde retteligt blot omtales som to hanner, der ikke har kunnet finde en mage. De to hanner holder bare sammen, men har ikke en seksuel orientering, der er forskellig fra de øvrige hanner, fortæller hun.

En eksplosiv afslutning

Hvad skete der egentlig efter kidnapningsforsøget. I mange medier er historien om den snarrådig dyrepasser, der gav ungen tilbage til sine forældrene, og gav de to hanner et ubefrugtet æg, som de kunne ruge på, blevet fortalt. Det medførte en øm og hævet arm til dyrepasseren, der blev fanget i pingvinerners infight, men det viste det sig at være en god løsning, som gav ro i anlægget.

Som sæbeopera kan historien naturligvis ikke blot slutte sådan – der skal noget mere dramatisk til – og pingvinerne skuffer ikke. Det ubefrugtede æg, som de to hanner nidkært har ruget på, er nemlig nu eksploderet på grund af den langvarige varmepåvirkning.

De to hanner har dog affundet sig med ikke at blive forældre i denne omgang, og svømmer ubekymret rundt i anlægget.