Odense Kommune indfører forsigtighedsprincip: Børn i corona-ramte familier bør blive hjemme

Børnene i de danske folkskoler kommer heldigvis ikke til at sidde så tæt. Men maske kommer de heller ikke til at skulle have på. Foto: Shutterstock.

Odense Kommune har besluttet at være ekstra forsigtige, når børn fra denne uge vender tilbage til deres sædvanlige dagtilbud og skole. Hvis barnet bor i en familie, hvor et familiemedlem er testet positiv for COVID-19, anbefaler kommunen nu, at barnet holdes hjemme, indtil husstanden har været symptomfri i 48 timer.

Ifølge Sundhedsstyrelsens retningslinjer må børn i corona-ramte familier ellers gerne møde op i dagpleje, vuggestue, børnehave og skole, så længe de ikke selv viser sygdomstegn. Det har dog ført til bekymring og debat de seneste dage, da nogle familier er utrygge ved at sende egne børn afsted, hvis de kan risikere at møde børn, der er smittebærere.

"Jeg glæder mig til om få dage at genåbne skolerne og dagtilbud i Odense, men det skal være på en måde, der føles tryg for børn, forældre og medarbejdere. Jeg mærker, at det skaber en unødvendig usikkerhed, at børn fra COVID-19-smittede husstande kan møde i skole og dagtilbud. Vi har derfor i Odense besluttet at anbefale disse børn at blive hjemme, indtil husstanden har været uden symptomer i 48 timer," siger børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen.

I forvejen har dagtilbud og skoler et ekstraordinært højt fokus på hygiejne, når børnene vender tilbage til deres hverdag sammen med kammeraterne.

"Det er vigtigt for hele genåbningen af Danmark, at forældre de kommende dage sender deres børn i dagtilbud og skole med tryghed i sindet. Med vores anbefaling af, at børn i familier med COVID-19 bør blive hjemme, sikrer vi det. Jeg ved, at alle medarbejdere samtidig har det højeste fokus på håndvask, rengøring og at der er afstand mellem børnene. Og det vil da være ærgerligt, hvis de mange tiltag, der skal mindske smittespredning, bliver udfordret af, at børn fra sygdomsramte hjem uforvarende kommer til at bringe smitten med hen i dagtilbud eller skole," siger Susanne Crawley Larsen.  

Odenses nye anbefalinger

  • For børn, hvor et medlem af husstanden er testet positiv med COVID-19, anbefaler forvaltningen, at barnet ikke møder i institution eller skole, indtil alle i husstanden er symptomfri i 48 timer. 
  • Der er tale om en anbefaling, idet institutionen eller skolen som følge af Sundhedsstyrelsens vejledning ikke kan nægte at modtage barnet. Der kan være konkrete variationer - fx hvor barnet er isoleret fra husstanden - som forvaltningen centralt kan tage stilling til.

Odense Kommunes informationer om corona-situationen findes her