Mange oddere dør hvert år kun fordi de er bange for broer: Nu hjælpes de

Odderne får nu en hjælpende hånd. Foto: Shutterstock

Odense Kommune giver en hjælpende hånd til oddere, der er bange for at svømme under broer. Her er man nemlig begyndt at lave passager for odderne, så de ikke skal op på vejen, hvor de risikerer at blive dræbt i trafikken.

Det er blevet lidt nemmere - og lidt mere sikkert - at være odder. I hvert fald for dem, der holder til i Odense Kommune. Hvert år bliver 30-40 oddere på landsplan dræbt i trafikken, fordi de ikke kan lide af svømme under broer og derfor bevæger sig op på vejen mellem bilerne. Den kedelige statistik forsøger Odense Kommune nu at gøre noget ved.

I Borreby Møllebæk ved Hellevad på grænsen til Assens Kommune, har Odense i samarbejde med Assens Kommune anlagt en odderpassage under broen. Den består af en række store sten, som odderen kan gå på i stedet for at bevæge sig op på vejen. Der er tidligere fundet trafikdræbte oddere i Odense, og det håber man altså på at undgå ved at lave odderpassager under broerne.

"Vi skal passe godt på vores natur og dyreliv i Odense. Odderen var i mange år truet på Fyn og i resten af Danmark, men den er heldigvis i fremgang igen. Undersøgelser viser, at den er kommet tilbage i vores vandløb, og derfor skal vi naturligvis fortsætte med at passe godt på odderne med tiltag som dette," siger rådmand for By- og Kulturforvaltningen Jane Jegind (V).

Tænker odderen ind

Det er dog ikke kun i Borreby Møllebæk, at der er lavet en indsats for at sikre bedre betingelser for odderne. Det er nemlig vigtigt at tænke den ind i alle projekter, der har med broer og vandløb i Odense at gøre.

"Vi skal undgå, at oddere bliver dræbt i trafikken, og derfor vurderer vi løbende behovet, når vi udskifter broer eller anlægger nye i forbindelse med vores vandløb. For eksempel tænker vi odderen ind, når vi skal renovere området omkring Dalum Papir. Ligeledes har vi lavet en passage under broen ved Åsum, så odderne ikke skal op på vejen," fortæller biolog i Odense Kommune Camilla Schmidt Pedersen.

Det tyder på, at der er oddere i alle Odenses større vandløb. Særligt i Odense Å og Lindved Å er der flere eksempler på aktivitet, men odderen er nataktiv og opholder sig helst på god afstand af mennesker i huler under brinken i dagtimerne. Herfra svømmer den ud om natten og jager fisk som for eksempel aborrer, ål og karper. 

Om odderen

  • I slutningen af 1950'erne levede odderen i næsten hele Danmark, men i 1980 var bestanden gået drastisk tilbage, og odderen var muligvis forsvundet helt på Fyn.
  • Siden er bestanden igen vokset - blandt andet i Odense, hvor den nu lever i alle større vandsystemer.
  • En voksen odder måler 100-130 cm fra snudespids til halespids og vejer 6-11 kilo (hanner) og 5-8 kilo (hunner).
  • Odderen er nataktiv og lever af fisk. Om dagen opholder den sig langt fra mennesker i huler under åens brinker og i krat, hvor der ikke er menneskelig aktivitet.
  • Den er meget sjælden at se for mennesker, og man skal være heldig for at få et glimt af den enten tidlig morgen eller sen aften - derfor er det ofte lystfiskere som kan berette om et møde med åens odder.
  • Odderen får typisk et kuld på 2-3 unger, og den har behov for skjulesteder som rørskov, krat eller anden bevoksning langs åen for at føle sig tryg.