KIG OP: Ekstraordinært syn over Danmark lørdag

Lørdag flages der på en helt ny måde. Foto: Forsvaret

Der venter landets borgere noget af et syn, når det lørdag er officiel flagdag for Danmarks udsendte.

Lørdag er der en god grund til at bøje nakken og kigge op mod den - forhåbentligt - blå himmel over Danmark. Om naturen maler himlen i blå eller grå kommer nok for en gangs skyld ikke til at gøre det store, da de fleste formentligt kun vil kigge efter de røde og hvide farver, der helt ekstraordinært vil præge himlen over store dele af landet. 

Lørdag er nemlig en af de officielle flagdag, hvor indbyggere på tværs af landet lader Dannebrog gå til tops. På flagdagen 5. september er det Danmarks udsendte, der flages for. 

Ekstraordinært syn

Hos Forsvaret vil man markere netop denne flagdag med et ekstraordinært syn. Det fortæller Forsvarskommandoen fredag i en pressemeddelelse

"I anledning af Flagdagen for Danmarks Udsendte den 5. september flyver to F-16 en tur rundt over Danmark. Det ene fly vil være det, der er malet som det danske flag – Dannebrogsflyet," skriver Forsvarskommandoen, inden de deler flere detaljer om lørdagens flyvetur: 

"Flyene er over Kastellet i København klokken 13.05, hvor flagdagen markeres ved en mindehøjtidelighed med kranselægning. Her deltager blandt andre kronprinsparret, regeringsrepræsentanter og pårørende til udsendte."

Sådan ser det ene af de to fly, der vil flyve over landet lørdag, ud. Foto: Forsvaret

 

Kommer med opfordring til ALLE danskere

Hos Forsvaret håber man, at også civile danskere vil hejse flaget og hjælpe med at ære de mange, der har ofret for Danmark på missioner ude i verden. 

"Overflyvningen er Flyvevåbnets måde at vise respekt for alle de udsendte – og for de faldne og deres efterladte. Det bliver svært at overgå den måde at vise flaget på, men Forsvaret opfordrer alligevel til, at danskerne finder deres egen måde at vise flaget på den 5. september," udtaler Forsvarskommandoen. 

"Flag i flagstangen, på kinden, i kagen eller på de sociale medier er alt sammen med til at vise de udsendte, at deres indsats værdsættes."

Her kan du se med 

Turen over Danmark er planlagt, så den går over flest mulige garnisonsbyer og større byer, hvor der er mange veteraner. Flyene kan følges på civile flight trackers, hvis man bruger det såkaldte call sign "FLAGDAG".

Det ene fly har et kamera, som sender livevideo fra turen over Danmark. Den tur kan følges på Flyvevåbnets facebookside og Forsvarets kanal på Youtube. Livesendingen begynder, når flyene går i luften fra Skrydstrup cirka klokken 12.15.  Hvis vind, vejr og øvrige forhold tillader det, vil Bornholm også blive overfløjet.

Se flyruten med tider her.