Odenseanerne inviteres indenfor til kaffe, flødeboller og en snak om psykisk sygdom på Hovedbiblioteket, Østre Stationsvej 15. Det sker som led i den landsdækkende kampagne EN AF OS. Målet er at bryde flest mulige fordomme mod mennesker med psykiske lidelser.
Omtrent hver anden familie i Danmark har psykisk sygdom tæt inde på livet, men alligevel trives fordomme om psykiske lidelser og dem som rammes. Har man lyst til at komme om bag fordommene og vrangforestillingerne, kan man i dagene 9. - 13. december tage på kaffesalon på Odense Hovedbibliotek.
Kaffesalonen er en varm og gammeldags hyggelig 'stue', hvor man vil kunne møde mennesker, der har egne erfaringer med psykisk sygdom. Man kan få en åben samtale om tabuer, fordomme og om hvad psykisk sygdom egentlig er. Hvordan er det eksempelvis at leve med skizofreni, depression og angst?
Oplysning og åben samtale
Vejen til at bekæmpe fordomme er at udskifte uvidenhed med viden, og på et bibliotek kan man altid finde viden. Derfor finder Center for Mental Sundhed, Odense Kommune, der står bag initiativet i Odense, det naturligt at kaffesalonen er åben på hovedbiblioteket. Kaffesalonen vil ligeledes være åben på biblioteker i Region Hovedstaden.
"Tabu er med til at forstærke fordomme om mennesker med psykisk sygdom. Vi inviterer borgerne ind i vores kaffesalon for at bryde det tabu, og vi håber, at borgerne bliver mindre usikre, nervøse, forbeholdne og afstandtagende - og i stedet mere åbne og imødekommende over for personer med psykisk sygdom," udtaler rådgiver Berit Juel Rasmussen, Center for Mental Sundhed i en meddelelse.
Fakta om mental sundhed og sygdom
Bag kampagnen EN AF OS står et stærkt netværk med blandt andre Sundhedsstyrelsen, Socialstyrelsen, Danske Regioner, TrygFonden, PsykiatriNetværket og Psykiatrifonden. Mottoet er: Væk med tavshed, tvivl og tabu om psykisk sygdom. Midlet er oplysning.
Der er mange faktorer, som påvirker den mentale sundhed i negativ retning. Her kan nævnes usikker tilknytning til forældre eller omsorgspersoner, manglende omsorg, belastende begivenheder i nær familie, dårlig trivsel i dagtilbud/skole, mobning og diskrimination, arbejdsløshed, belastende arbejdsmiljø og social isolation.
Formålet med kampagnen EN AF OS er ikke mindst at bryde den social udelukkelse, som mange psykisk syge oplever. Det er værd at huske, at alle psykisk syge er en af os.
Vi kan alle blive ramt
Et af hovedbudskaberne fra EN AF OS er, at alle kan rammes af psykisk sygdom. Faktisk rammes en af fem danskere af psykisk sygdom i løbet af et år. Det er dermed mere udbredt, end mange tror. Tal fra Sundhedsstyrelsens Nationale Sundhedsprofil 2017 viser, der er i perioden fra 2010 til 2017 er sket en stigning på 3,2% i andelen af danskere med dårligt mentalt helbred.
Det er vigtigt at fastslå, at for de fleste mennesker er psykisk sygdom noget midlertidigt, og de bliver helt raske igen. For andre er der tale om tilbagevendende eller langtrukne forløb.
Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at for unge kvinder mellem 18 og 24 år er det næsten hver fjerde (23,8%), der oplever at have et dårligt mentalt helbred.
Blandt børn mellem 11 og 15 år har 20% tre eller flere tegn på dårlig mental sundhed i deres hverdag, viser en undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen om mistrivsel. De store børn er kede af det, nervøse, har svært ved at falde i søvn, føler sig udenfor eller pressede af skolearbejdet.