I uge 37 dækkes op til en ambitiøs madfestival med fokus på fynske fødevarer, dygtige madhåndværkere og byens fremragende restauranter. Gennem kulinariske festivaloplevelser er det målet at fremme fynboernes interesse for kvalitetsmad og autentiske råvarer.
Hvis Pia Kærsgaard hørte om det væld af festivaler, som rammer Odense i 2019, så ville hun nok kalde alle odenseanere for festivaltosser. Sagen er dog nok den, at der er forskellige publikummer til de forskellige festivaler. Spis! Odense Food Festival 2019 har et bredt program, der vil appellere til den madbevidste forbruger, der har fokus på smagsoplevelser og ønsker at vide noget om, hvor maden kommer fra. På den måde rammer Spis! en stor trend, der blandt andet også afspejler sig i de mange tv-udsendelser om mad i disse år.
Festival med mange smagsoplevelser
Ikke overraskende byder Spis! Odense Food Festival 2019 på mange spiselige lækkerier, der kan pirre smagssansen. For det fulde overblik henvises til festivalens hjemmeside, men her kan blandt andet nævnes god mad til VIP-åbningsarrangementet af SPIS! hos Anarkist Beer and Food Lab. Nævnes kan også Social Dining på Rådhuset, hvor der bydes på hjemmelavet velsmag og økologi. Byens Højskole og Odense Fødevarefællesskab inviterer også til fællesspisning kaldet ”grøn langbordsmiddag” i den hyggelige gård bag Byens Højskole.
En del af festivalen kaldes Spis! Ude. Her tilbyder nogle udvalgte odenseanske kvalitetsrestauranter gourmetmad og klassisk gastronomisk håndværk af de bedste råvarer til en særlig fordelagtig pris.
Bag overskriften Spis! Vildt står kokke fra tre anmelderroste restauranter Vår, ARO og Resumé. Sammen laver de i Historiens Hus en gourmetmiddag med vildt og råvarer fra den danske natur.
Har man en sød tand og holder af kager, kan Spis! blandt andet tilbyde Fødebolleskole og kåring af årets brunsviger. Hvilken amatørbager laver den bedste udgave af den fynske nationalkage?
De våde varer glemmes ikke til Spis! Kom til ølsmagning eller ginsmagning og få dækket din trang til enebær.
Madglæde er også viden om mad
Festivalgæsterne kan hente megen viden om mad på Spis! Odense Food Festival 2019. Kaffebrygningens ædle kunst formidles på en kaffeworkshop. Man kan også deltage i sushiskole eller indisk kokkeskole. Man kan komme på dumplinkursus, på svampetur, eller lære chokoladetemperering på et begynderkursus.
Vil man hellere lytte sig frem til viden, kan det også lade sig gøre på Spis! Der er flere foredrag om forskellige emner. Man kan eksempelvis høre Jørgen Skouboe fra TV-programmet Nak & Æd blandt andet fortælle, om en husmår smager godt. Ved et andet arrangement vil chokolademager Morten Aagaard tage festivalgæsterne med på en rejse fra Mellemamerika til Europa og videre til resten af verden.
Madmarked
De sidste to dage i festivalen afvikles Spis! Madmarked på Flakhaven, Platanpladsen og i Eventyrhaven.
Ifølge programmet kan man på Spis! Madmarked ”købe fynske specialiteter og fødevarer, som du aldrig har smagt og råvarer, som du virkelig burde smage”.
Foruden markedshandel byder markedet også på aktiviteter for store og små. Blandt aktiviteterne er bueskydning og skydning med lasershot. Børnene kan hygge sig i området SPIS! Børn. I SPIS! Vildt-området kan børnene blandt andet lære om den danske naturs spisekammer.
På den nye talk scene kan man møde spændende aktører fra fødevarebranchen. Der vil være talks om konkrete emner om fødevarer, madtrends, økologi og meget mere.
Der er gratis entré til SPIS! Madmarked.