SDU får nyt center der skal forske i fedme

Foto: Shutterstock.

SDU har fået et nyt forskningscenter. Her skal forskerne under ledelse af professor Susanne Mandrup fra Institut for Biokemi og Molekylær Biologi blandt andet undersøge forskellen på fedme hos mænd og kvinder. Placeringen af forskningscentret i Odense ses som en understregning af, at forskning på SDU er i international topklasse.

Det nye forskningscenter skal hedde Center for Adipocyte Signaling - forkortet ADIPOSIGN.

ADIPOSIGN finansieres med 60 millioner kroner over de kommende 6 år af Novo Nordisk Fonden. Øvrige partnere er programleder Madan Babu Mohan, Laboratory for Molecular Biology, Cambridge, professor Jan-Wilhelm Kornfeld fra SDU og Zachary Gerhart-Hines fra Københavns Universitet.

Målet er større forståelse af fedme

Fedmeforskningen på ADIPOSIGN vil blandt andet undersøge, hvordan fedtceller ændrer karakter under fedme. Endvidere undersøges hvordan disse ændringer er afhængige af, om man er kvinde eller mand, hvor på kroppen fedtcellerne sidder, og hvilken genetisk sammensætning man har.

Forskerne ønsker at skabe større forståelse af fedtcellernes måde at kommunikere med omgivelserne på.

ADIPOSIGN skal understøtte det eksisterende grundforskningscenter, kaldet ATLAS, hvor professor Susanne Mandrup i forvejen er centerleder. I samarbejdet mellem de to forskningscentre håber man at opnå en dybere forståelse af fedtcellernes specifikke ændringer og betydning i forbindelse med overgang fra normalvægt til overvægt og fedme hos mennesker.

”Bevillingen til opbygningen af ADIPOSIGN er fantastisk, fordi den støtter et meget spændende projekt, der undersøger fedtcellernes funktion på en helt ny og tværvidenskabelig måde, og dermed styrker vores forskning inden for molekylær og cellulær forståelse af fedme”, siger Susanne Mandrup med begejstring.

Lederen af det nye forskningscenter, Susanne Mandrup. Foto: SDU.

Forskning i absolut topklasse

Med den nye bevilling kan man se frem til en styrkelse af SDU’s indsats indenfor fedmeforskning, men det er ifølge Susanne Mandrup også en markering af SDU’s førerposition inden for ’functional genomics’ og metabolisme (stofskifte).

Dekanen på Det Naturvidenskabelige Fakultet, Marianne Holmer, ser også bevillingen i anerkendelsens lys:

”Bevillingen viser SDU’s forskning er i international topklasse. Jeg er naturligvis glad på vegne af fakultetet, men også hele SDU. Susanne Mandrups forskning har tidligere vist at være betydningsfuld for mange mennesker og med denne flotte anerkendelse og bevilling får Susannes forskning endnu større plads til udfoldelse.”

Også rektor Henrik Dam udtrykker stor tilfredshed med bevillingen til SDU’s nye forskningscenter:

”Susanne Mandrup og hendes forskningsgruppe har gennem de senere år manifesteret sig blandt verdens førende inden for området. Med bevillingen fra Novo Nordisk Fonden cementeres denne position, og vi er både glade og stolte.”

Det nye center forventes at starte op i nær fremtid.