Spillestedet Kansas City lægger for tredje år i træk asfalt til det tossede pionerarrangement Garagefæst. Her er det meste gratis og gæsterne opfordres til selv at bidrage med hvad de end finder på.
Allerede i 2017, hvor festen blev afholdt for første gang, blev den indstillet til Best of Odense-prisen for bedste kulturbegivenhed. Det til trods for at publikumsantallet lå på beskedne cirka 150 personer. Sidste år var det tal vokset til omtrent 200, men som hovedarrangør Nina Fjord udtrykker det: ”Siden vi ikke sælger billetter, kan det aldrig blive helt præcist.”
Det meste er nemlig i udgangspunktet gratis til Garagefæst, hvor publikum blot opfordres til at donere hvad de kan og synes er rimeligt. Disse penge går til at betale de optrædende bands, hvis hyre altså står og falder med folkets velvilje. Konceptet har været integreret siden starten. ”Ideen opstod over en kold øl på Kansas’ terrasse en voldsom varm julidag. Vi snakkede om at det kunne være fedt at lave en festival, uden at bruge en rød reje, og tankeeksperimentet udviklede sig lige så stille indtil vi besluttede os for, at så gjorde vi det sgu! En måneds tid senere afholdt vi den første Garagefæst.”
Stærkt krydrede bartendere
Det særegne donationssystem afskrækker ikke musikere fra at spille til festen. Det første band der officielt kom på plakaten i år, er det lokale nu-metal-ensemble Epofish. Adspurgt om hvad de synes om måden Garagefæst udbetaler hyre på, svarer gruppens bassist, Joris Baufeld, med et gevaldigt glimt i øjet: ”Se der fortæller du os noget nyt! Vi fik lovet bartendere med 40.000 Scoville, en grill og badeænder. Men vi takker på forhånd for enhver donation og lover hermed at vi nok skal investere dem i noget fornuftigt, som en kold øl.”
De stærkt krydrede bartendere er på listen over ting, som Garagefæst lover publikum på deres Facebook-event, sammen med grillpølser (og veganske alternativer) og den efterhånden legendariske Hr., Fru og Frk. Garagefæst-konkurrence, hvor en halv snes gæster konkurrerer i mere eller mindre vanvittige discipliner til stor moro for alle andre. Der vil også være boder, men hvad boderne sælger er afhængigt hvem der dukker op. Tidligere år har foreningen Metal Mekka stået for salg af merchandise, mens andre stande sælger genbrugstøj og kunsthåndværk. En af festens trofaste gæster er spåkvinden Pippi Maria Reif Groving.
Tilbagelænet ølbegejstring
”Jeg tilbyder personlig psykoanalyse ved brug af visuelle medier, også kaldet at spå med Tarotkort,” forklarer Groving. ”Tarotkort spår om din nutid og hjælper dig med at tage beslutninger om din fremtid, ved at snakke om hvad der sker i dit liv lige nu, ud fra billeder med fælles livssituationer og arketyper.”
Det er netop den slags usædvanlige tilbud, der er plads til hos Garagefæst, som Groving karakteriserer som ”meget spontant og kaotisk på den gode måde. Publikum er typen, der er tilbagelænet, alternativt klædt, nysgerrig og godt kan lide øl.” Samme skudsmål giver besætningen fra Epofish festen: ”Det er jo som udgangspunkt meget afslappet, men man må altså ikke undervurdere Hr., Fru og Frk. Garagefæst-konkurrencen. Det er ikke for sjov! Vi forventer en intens kamp!”
Den tilbagelænede stemning er noget arrangørerne værner om, og den går igen mange steder, også i reglerne for hvad man må medbringe som gæst. ”Man må gerne selv medbringe mad og drikke,” siger Nina Fjord. ”Vi er nemlig ikke interesserede i at tjene penge, al donation i entréen går til at betale bands og hvad vi kan samle sammen af pant, går til at købe badeænder til næste år.” Gæsterne inviteres desuden til at tage traditionelt festivaludstyr med i form af campingmøbler, øl-bong og telte til at overnatte i – hvilket også er gratis.
Til trods for at hele arrangementet emmer af festivalstemning, indskærper Fjord at der bestemt ikke er tale om en festival, men derimod en fest. ”Ellers skal vi have en anden type tilladelse fra panserne, og det er mere besvær end det er værd.”
Lokalt, lokalt, lokalt
Musikalsk set er ikke-festivalen lidt til den tunge side. Tidligere år har været domineret af punk og metalbands, som lokale Extended Suicide, Panofobia og Totem, og udenbys gæster som Social Belastning og Kräftbarn. Blidere musikalske indslag som syrerockerne Summit og singer-songwriter Dan Rose har dog også været på plakaten.
”Kodeordene i musikprogrammet er Lokalt, lokalt og lokalt!” forklarer Fjord, der selv er forsanger i punk-bandet [psd], der øver på Kansas City. ”Vi har også bands der ikke er fra Odense og omegn, men vi vil rigtig gerne styrke den lokale scene. De udefrakommende har vi jo mulighed for at vise, at man kan få et spillejob i Odense.”
Epofish debuterede først foran et live-publikum ved en koncert på Studenterhuset i juni, og Garagefæst bliver kun deres anden optræden nogensinde. Til gengæld regnede der roser ned over bandet fra både publikum og anmeldere efter debuten. Nu glæder de sig til at gentage succesen. ”Til alle dem der har været til koncerten og rost os: Mange tak! Men vi satser nu stærkt på at vi ikke har peaket til første koncert. Det ville alligevel være lidt trist.” Der er med andre ord lagt i kakkelovnen til en balstyrisk koncert, der – som det gøres på Garagefæst – foregår i øjenhøjde med publikum, uden scene eller podier, i og foran garagerne på Kansas City.
Info:
Garagefæst ligger d. 10. august.
Sted: Kansas City, Munkebjergvej 140, 5230 Odense M
Programmet er ikke fastlagt endnu.
Bands på plakaten indtil videre: Epofish, The Slowstarters og September Kid
Arrangørerne er meget åbne overfor nye standholdere. Det er gratis at være med, og som Nina Fjord siger: ”Vi har altid plads til flere, så længe lager haves, så send en mail til pissedband@gmail.com hvis du hækler, bager muffins, kan jonglere eller andet sjovt.”
Facebook-event: https://www.facebook.com/events/373977309898122/