Odense unge skal stemme på deres favorit helte fra bøgernes verden

Foto: Shutterstock

Det er ikke kun de voksne, der skal stemme. Valgfeberen har også ramt Odenses børnehavebørn, der nu kan deltage i Børnevalget 2019, hvor kendte kandidater fra børnebøgerne kæmper om stemmerne. Det er Danmarks Biblioteksforening, der står bag valget, som skal give børnene et første kendskab til demokrati og valgdeltagelse.

For mange er årets folketingsvalg første gang, at de skal bruge deres stemmeret. Men det gælder også for børnene i Odenses børnehuse. I samarbejde med Danmarks Biblioteksforening afholder Odense Bibliotekerne nemlig Børnevalget 2019.

Ved valget stiller 11 kendte kandidater fra børnebøgerne op med forskellige budskaber, som børnene kan tage stilling til. De kan studere valgplakater, før de tager stemmesedlen og sætter et kryds ved deres foretrukne kandidat. Til sidst bliver stemmesedlen lagt i boksen - præcis som ved de voksnes valg.

"Børnevalget er en dejlig introduktion til valg og demokrati, og jeg er glad for, at Odense Bibliotekerne deltager i arrangementet. Det bliver uden tvivl et svært valg for børnene, for jeg kan se, at Pippi Langstrømpe tidligere har vundet med løftet om "Nej til kedelige ting", mens Villads fra Valby vandt valget i 2017 med "Ja til slik". Det er ikke dårlige mærkesager,"! siger by- og kulturrådmand Jane Jegind (V).

Rådmand Susanne Crawley Larsen (B) glæder sig også til at følge Børnevalget 2019, og hun håber, at børnehusene vil tage tilbuddet til sig.

"Jeg er vild med, at børnevalget holdes på vore biblioteker, der er en guldgrube af viden. Viden er en forudsætning for den samtale, der går forud for gode beslutninger. Børnene oplever på en håndgribelig måde, hvordan det er at være en del af et samfund med åndsfrihed og demokrati," siger børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen.

I Odense bliver Børnevalget afviklet i følgende biblioteker: Dalum, Tarup, Vollsmose, Højby, Holluf Pile og i Borgernes Hus.

Afstemning begynder samme dag, som de voksne kan begynde at brevstemme til folketingsvalget. Det vil sige fra den 15. maj. Børnene kan stemme frem til og med den 4. juni.