Odense Håndbold går ind i kampen for at bryde tavsheden om menstruation

I 2019 vil Odense Håndbolds kvinder sammen med cheftræner Jan Pytlick gå foran i kampen om at gøre menstruation til et emne, der tales naturligt om på lige fod med andre emner, der har betydning for præstationen som kost, træning, søvn mv. Projektet løber til udgangen af 2019 og skal både komme Odense Håndbolds ligaspillere samt helt unge spillere i klubbens netværk til gode.

Indenfor kvindehåndbold er der stort fokus på, hvordan kost, søvn, mental sundhed, opvarmning, medicin mv. kan påvirke spillernes træning og præstationer. Men når det handler om menstruationscyklus, hormoner og træning, er der typisk larmende tavshed i træningslokalerne.  
Odense Håndbold vil bruge 2019 til aktivt at sætte fokus på menstruationstabuet i samarbejde med hygiejnefirmaet Libresse, som har stor erfaring på feltet fra lignende tiltag i Sverige, Norge og Finland. Libresse kommer til at bistå Odense Håndbold med konkret viden, værktøjer og uddannelse af klubbens trænere og spillere i løbet af året.

”I Odense Håndbold har vi et konstant fokus på alle forhold, der kan optimere og professionalisere vores præstationer fysisk og mentalt. Derfor er vi meget interesserede i mere viden og fakta om den betydning, menstruation og den hormonelle cyklus har for vores spilleres træning og præstationer,” forklarer cheftræner i Odense Håndbold Jan Pytlick og fortsætter: "Som klub er vi bevidste om, at mange piger følger vores spillere og lader sig inspirere af, hvad de gør og siger. Vi vil derfor gerne være med til at vise, at vi tør bryde tavsheden om menstruation og håber, det kan hjælpe flere unge til at få et naturligt forhold til menstruation. Vi håber også, at vi med projektet her kan inspirere andre idrætsklubber til at gå med ind i kampen.”

Målet med projektet er dog ikke kun at gøre Odense Håndbolds ligaspillere og trænere klogere, men også at inspirere klubbens moderklubber og talenthold på Fyn til også at tale mere åbent om menstruation og træning. En YouGovrundspørge blandt 1000 danske kvinder, gennemført på vegne af Libresse, viser, at mere end 2/3 dele af alle kvinder har sprunget gymnastik over i skolen på grund af menstruation. 

”Det er rigtig ærgerligt, at nogle spillere aflyser eller måske helt springer fra at dyrke idræt i ungdomsårene, og at vi måske går glip af fremtidige talenter på den konto. I Odense Håndbold vil vi gerne være med til at vende denne udvikling. I første omgang ved at klæde ungdomstrænerne på med mere viden og forslag til at komme i gang med naturligt at tale med pigerne omkring, hvordan menstruation kan påvirke deres træning,” forklarer direktør Lars Peter Hermansen.

Projektet løber fra januar-december 2019. Udover uddannelsesaktiviteter og workshops i Odense Håndbold sætter Libresse i løbet af året generelt fokus på at bryde menstruationstabuet gennem konkurrencer og kampagner, målrettet trænere, spillere og forældre i alle danske idrætsklubber.  
Libresse vil bl.a. lancere en hjemmeside, hvor piger og trænere kan finde basal information om menstruation og træning samt gode råd til, hvordan man ligesom Odense Håndbold kommer i gang med snakken ude i klubberne. 

”Vi glæder os over samarbejdet med Odense Håndbold, som er en professionel og dedikeret klub. Vi tror, det vil gøre en stor forskel for andre klubber og spillere, at en klub som Odense Håndbold går aktivt ind i kampen for at bryde tavsheden om menstruation. Vi håber, at rigtig mange klubber vil blive inspireret til at være med i kampen om at give pigerne mulighed for at dyrke idræt på lige vilkår med drengene,” slutter Margareta von Rentln fra Libresse.