I løbet af det næste halve år opføres råhuset til det eventyrlige museumsbyggeri i Odense. Råhuset består af cirkulære former og et hældende facetteret betondæk, der danner grundlaget for den japansk inspirerede have og udstillingsrummene.
Det ny H.C. Andersens Hus i Odense, tegnet af den japanske arkitekt Kengo Kuma, er i fuld gang med at blive bygget. Byggegruben er etableret, og nu er NCC i gang med at skabe pavillonerne og de bærende konstruktioner, som indvendigt kommer til at fungere som loft over udstillingslokalerne og udvendigt som haveanlæg.
"Vi er meget stolte over at være med til at bygge museet for vores verdensberømte eventyrdigter. Huset bygges i en helt unik stil og bliver et vartegn og rejsemål for elskere af eventyr," siger produktionsdirektør Aage Ulrich Simonsen fra NCC.
Odense Kommune er bygherre på Det ny H.C. Andersens Hus, der støttes økonomisk af A.P. Møller Fonden og Augustinus Fonden.
"I Odense glæder vi os meget til Det Ny H.C. Andersens Hus, som bliver et vartegn for Odense. Vi får et moderne museum, der både er sanseligt, betagende, poetisk og formidlende på én og samme tid. Alt det, som Andersen fortjener. De besøgende vil kunne se frem til en finurlig rejseoplevelse gennem Andersens liv og eventyr," siger by- og kulturrådmand Jane Jegind (V).
Byggeriet udgøres af en række af cirkulære former, som tangerer hinanden i et flydende forløb. De er organiseret uden hierarki og uden et egentligt centrum, men udspringer fra de eksisterende bygninger omkring H.C. Andersens fødehjem og mindehal. Et kurvet forløb af grønne hække i haven afspejler dele af den underjordiske struktur af udstillingsrum.
Usædvanligt og interessant
De smukke runde pavilloner støbes på stedet i op til ni meter i diameter. De kommer blandt andet til at indeholde butik, værksted og cafe. De vil indgå i et perfekt samspil med de kurvede hække.
Hele det stemningsfulde japansk inspirerede haveanlæg skabes oven på udstillingstaget, som også støbes på stedet. Konstruktionen kommer til at falde fire meter i niveau fra sydvest til nordøst. Under haven skabes udstillingsrummene, der i loftet får facetter af trekanter, der minder om overfladen på en diamant
"Det er en meget spændende konstruktion, som vi ikke møder hver dag i vores arbejde med beton. Her kan vi trække på vores erfaringer fra blandt andet byggeriet af panda-huset i Københavns Zoo," siger Aage Ulrich Simonsen.
I disse dage arbejder 20 medarbejdere med 10 lifte og tre kraner. NCC’s del af projektet har en fagentreprise på knap 43 mio. kr. Når NCC er færdig ved udgangen af januar til næste år, er der støbt 3.000 kubikmeter beton på stedet. Der skal nemlig laves 3.500 kvadratmeter vægge med 300 tons armeringsstål.