Mobiltelefoner til børn

Foto: Shutterstock

Børn bliver gradvist yngre og yngre, når de får deres første mobiltelefon. I dag er de fleste børn i gennemsnit otte år, når de får deres egen mobil.

Barnets unge alder gør det nødvendigt for forældrene at skabe nogle klare rammer, så mobilforbruget ikke tager overhånd. Men hvordan sikrer du dig det? I det følgende kommer vi med en række gode råd til, hvordan du som forælder kan sætte nogle fornuftige retningslinjer for dit barns mobilforbrug.

Find den rigtige mobiltelefon til dit barn    

Når dit barn skal have sin første mobiltelefon, kan det være vanskeligt at finde ud af, hvilken mobil der egner sit bedst. Alderen har stor betydning for, hvad mobilen skal kunne. Hvis dit barn kun er otte til ti år, og mobilen hovedsageligt skal bruges som kommunikationskanal mellem jer, er det altså ikke sikkert, at den første mobil behøver at være en smartphone eller en iPhone, da barnet ikke har brug for dens mange features. Det bliver først relevant, når barnet bliver ældre. Når I har fundet den mobiltelefon, der passer bedst til jeres barn, kan det være relevant med en office-løsning, der gør det muligt at tilkoble flere enheder og samtidig få ekstra onlineplads. Med den nye Office 365 Home kan I tilføje helt op til seks brugere.

Opstil regler for brug af mobilen

Som udgangspunkt er det en god idé at tale med de andre forældre i barnets klasse og aftale, hvornår I introducerer mobiltelefoner for børnene. På den måde undgår I, at nogle børn føler sig uden for fællesskabet. Samtidig anbefales det også at blive enige om nogle begrænsninger i klassen, hvilket kan gøre det lettere for børnene at acceptere dem, hvis det er fælles vilkår for alle. Det samme gælder i hjemmet, hvor du bør beskytte dit barn mod mediestress. Det kan du gøre ved at begrænse brugen af mobilen. Blandt andet kan du indføre offline-perioder, hvor ingen i familien må bruge deres mobiltelefoner.   

Tal med dit barn

Det er vigtigt at have en løbende dialog med dit barn om hans eller hendes brug af mobiltelefonen. Mobiltelefoner udvikler sig hele tiden, og der kommer konstant nye apps. Du bør derfor jævnligt tale med dit barn om, hvordan man færdes på nettet. Det er dit ansvar som forælder at gøre dit barn opmærksom på de risici, der kan være forbundet med at have en mobil. Du bør derfor tale med dit barn om, hvilke apps og websteder de trygt kan anvende. Samtidig skal dit barn også opdrages til at udvise en forsvarlig adfærd på nettet, der ikke inkluderer mobning. Det er vanskeligt for børn at overskue konsekvenserne af deres handlinger på nettet, og de har derfor brug for grænser. Derfor kan det eksempelvis være en god idé at tale med dem om, hvilke billeder de deler på nettet.