Lokal vognmandsvirksomhed skodder cigaretterne: Indfører røgfri arbejdstid

Medarbejderne får en hjælpende hånd til at stoppe med at ryge. Foto: Shutterstock

Det odenseanske fragt- og vognmandsfirma Peder Olsen & Søn A/S indfører pr. 1/9 2020 røgfri arbejdstid. Tiltaget skal fremme medarbejdernes sundhed og understøttes af Odense Kommune, som har store ambitioner om et røgfrit Odense i 2030. 

Det odenseanske fragt- og vognmandsfirma Peder Olsen & Søn A/S kunne i år fejre 100-års jubilæum. Som et naturligt led i virksomhedens udvikling har Peder Olsen & Søn A/S, som er en del af Danske Fragtmænd A/S, indført røgfri arbejdstid pr. 1/9 2020.

Det markerer virksomheden på lørdag d. 14/9, hvor Peder Olsen & Søn A/S afholder en stort anlagt familie- og personaledag. En dag, hvor personale sammen med deres familier kan høre om rygestop, hvor der bliver besøg af en diætist og dagen vil være fyldt af en masse aktiviteter for børn og barnlige sjæle.

"Vi gør rigtig meget for at passe på hinanden og hjælpe hinanden i vores firma, så det er en helt naturlig del at tænke sundhed, og så er jeg rigtig og oprigtigt bekymret for alle vores unge medarbejdere" siger Henrik Olsen, direktør i Peder Olsen & Søn A/S

Derfor har Peder Olsen & Søn A/S indgået et partnerskab med Røgfrit Odense, Odense Kommune som hjælper og understøtter virksomheden i arbejdet med at gøre noget ved røgen.

Projektleder Anette Stensgaard siger om samarbejdet:

"Vi i Røgfrit Odense er utrolig glade for samarbejdet med Peder Olsen & Søn A/S, fordi sammen kan vi gøre en forskel, og for dem såvel som alle vores partnere hjælper vi med sparring og processen hen mod røgfri arbejdstid. Desuden afholdes der gratis rygestop i virksomheden for de ansatte, hvis man kan samle et hold på 10 - 12 personer."

Som partner i Røgfrit Odense bidrager man med:
•    At forebygge, at børn og unge begynder at ryge ved at gå foran som rollemodel
•    At støtte dem, der ønsker at stoppe med at ryge samt at sikre kendskab til muligheden for gratis rygestopforløb
•    At tage et socialt ansvar for, at rygning ikke er en del af det sociale samvær
•    At skabe røgfrie miljøer/rammer

Rygstop i arbejdstiden

Hos Peder Olsen og Søn A/S har man valgt, at de ansatte må bruge arbejdstiden på rygestopforløb. Det foregår fra kl. 7 - 9 mandag morgen. Det er i alt 6 mødegange af 1,5 - 2 timers varighed, hvor en konsulent fra Røgfrit Odense afholder gratis rygestopforløb i virksomheden. Hver gang serverer Peder Olsen & Søn A/S kaffe og rundstykker for deres vognmænd. 

Odense Byråd vedtog i 2017 en ambitiøs vision om, at Odense skal være røgfri i 2030 med en røgfri generation i 2025. Dette skal blandt andet ske gennem partnerskaber som dette. Formanden for Odense Kommunes Sundhedsudvalg er derfor også begejstret for det etablerede samarbejde med fragt- og transportvirksomheden.

Formand for Sundhedsudvalget Kasper Ejlertsen udtaler i en pressemeddelelse: 

"Jeg er utrolig glad for at en virksomhed som Peder Olsen & Søn A/S med dette skridt går foran og er med til at løfte visionen om en røgfri by 2030. Det er helt afgørende for, at så mange som muligt kan få hjælp til ikke at ryge. Fordi vi ved at rigtig mange vil gerne have hjælp men har brug for at nogen tager det afgørende skridt sammen med dem."

Kasper Ejlertsen glæder sig over de mange gode samarbejder, som der er opnået via dialogens vej, og han håber, at endnu flere virksomheder melder sig på banen i de kommende år.