Landbruget viser sig frem i et bredt program på dyrskuet

Foto: Det Fynske Dyrskue

Fra den 14. til den 16. juni fylder Det Fynske Dyrskue atter Dyrskuepladsen med liv, flotte dyr, maskiner og spændende landbrugsprodukter. De mange tusinde besøgende får rig mulighed for at klappe en ko, smage friskbrygget øl og høste ny viden om det vidtspændende landbrugserhverv.

Holder man af dyr, landbrugsmaskiner og markedsstemning, må Det Fynske Dyrskue i weekenden være sagen. Her kan man få en folkelig og sanselig oplevelse med lugt af kvæg, traktorer og popcorn i rigelige mængder. Endvidere kan man nyde synet af de flotte dyr, der vil være trimmede og klar til skue.

Dansk landbrug producerer hovedsageligt fødevarer, og ikke overraskende byder programmet også på gastronomiske smagsoplevelser. Der er flere Street Kitchens med slow food til latinoen, græsk inspireret mad til den rejselystne og meget mere.

En vanskelig størrelse at beskrive

Et større dyrskue har mange facetter, og kan være svær at beskrive præcist uden at ty til opremsninger og mange tal.

Det Fynske Dyrskue, der er landets tredjestørste, fylder godt på Dyrskuepladsens ca. 17 hektar (170.000 m2).

Som det ligger i navnet, er landbrugets dyr en vigtig del af skuet. Husdyrene mønstres, bedømmes og kåres i forskellige racer. En god bedømmelse eller kåring gør et husdyr mere værd for opdrættere.

Dyrene indgår også i andre elementer i programmet som eksempelvis grisevæddeløb, hesteshow, kaninhopkonkurrence, dissekering af gris og partering af lam.

Flere af landbrugets maskiner bliver ligeledes udstillet, og veterantraktorer vil køre i kolonnekørsel gennem området flere gange.

De omkring 50.000 landmænd og andre besøgende kan nyde smagsprøver og gøre en god handel i de mange gårdbutikkers boder. Det Fynske Dyrskue giver også landmændene mulighed for at handle indbyrdes, indkøbe malkerobotter og andre maskiner af forhandlerne.

Bliver man presset til at koge Det Fynske Dyrskue ned til en bouillonterning, kan man måske sige, at det er et folkeligt event med kåringer, handel og oplevelser i et landbrugserhvervsligt setup.

Noget for børnene

Som tidligere år rummer Det Fynske Dyrskue også i år et børnedyrskue. Børn i alderen 7-17 år kan få deres kanin, hund, pony, hamster, marsvin, kalv og kæphest bedømt.

På skuet kan børn i alderen fra 5-8 år få en uddannelse som ”minifarmer” og blive belønnet med både diplom og landmandskasket.

Programpunkterne grisevæddeløb, kaninrace, kaninhop, dressur og spring for kæpheste er primært målrettet børnene.

Et sikkert hit hos børnene finder sted om søndagen kl. 11 og kl. 13, hvor ”Sebastian Kleins Dyresjow” indtager Ringscenen. De fleste kender Sebastian Klein som tv-vært, men han er også god i direkte kontakt med et publikum. Med stor energi, humor og skæve vinkler formidler Sebastian Klein interessant viden om dyr.

Ny viden

For landmændene som fagfolk er Det Fynske Dyrskue en mulighed for at se nye maskiner og finde ny viden. Et eksempel herpå er grovvareselskabet Vestjyllands Andel, der deltager for første gang i år.

Vestjyllands Andel har lavet en søstjernefabrik, der har fået stor opmærksomhed. De danske landmænd bag Vestjyllands Andel har investeret i et bæredygtigt koncept. Ved at udvinde proteinmel fra søstjerner kan man hjælpe muslingefiskeriet til bedre vilkår, minimere importen af soja og samtidig være med til at opretholde et sundt havmiljø. På Det Fynske Dyrskue vil det være muligt at komme forbi og både røre ved og ”smage på” søstjernerne.

”Vi har høje forventninger til vores deltagelse på Det Fynske Dyrskue. Både fordi dyrskuet byder på en masse stolte traditioner, som vi gerne vil være en del af, men også fordi vi efterhånden leverer foder til flere og flere fynske landmænd. Dét håber vi naturligvis kan sende en masse nysgerrige mennesker forbi vores stand,” fortæller produktkonsulent hos Vestjyllands Andel, Lillian Hestekjær til detfynskedyrskue.dk