Kongen af Brunsviger udgiver bog om fynboernes nationalret

En kop varmt og drikke og lidt brunsviger til. Foto: Shutterstock

Hvor andre tæller ned til d. 24. december, så tæller fynboer ned til d. 11. oktober. Det er nemlig årets absolut vigtigste dag: Brunsvigerens dag. Den blev stiftet af Erik Nielsen tilbage i 2017, og i år er ”Kongen af brunsviger” klar med endnu en hyldest til kagen, der får mundvandet til at løbe.

Siden Brunsvigerens Dag blev fejret for første gang, har Erik Nielsen indsamlet gode, sjove, pudsige og finurlige historie om brunsvigeren, der måske er Danmarks mest populære kage.

Eksil-fynboen Johanne Schmidt-Nielsen importerede brunsvigerkonen til sin 30-års fødselsdag fra bageren i Vissenbjerg. For i København kan de ikke finde ud af bage brunsviger, fortælles der i bogen. De kan fx finde på at putte rosiner i dejen.

Sangerinden Mø savner brunsviger, når hun turnerer rundt i verden. Og den største dag i Dan Jørgensens liv var den dag, hvor han blev udnævnt til brunsvigerambassadør. Ved siden af den udnævnelse blegner ministerposter og møder med kongehuset. Det er blot et udpluk af de gode brunsviger-historier, der er at finde i bogen.

Bogen om brunsvigeren fejres

I år bliver d. 10. september en forsmag på ”Brunsvigerens Dag” på Kulturøen i Middelfart. Kl. 14 bliver det fejret, at ’brunneren’ nu også har sin egen bog. Bageren fra Nr. Aaby serverer brunsviger og Erik Nielsen vil sammen med et par særlige gæster, måske nogle af Brunsvigerambassadørerne, fortælle om kagen, der samler det lille folkeslag fra øen i Danmarks midte.

Der vil selvfølgelig også være mulighed for at købe bogen og få den signeret af ”Kongen af brunsviger”, som Erik Nielsen også kaldes på Fyn.
 

Sådan ser den kommende bog om den fynske nationalret ud. Foto: Forlaget Turbine