”Hvad smager Carl Nielsen af?”

Foto: Mortens Chokolade

Det var spørgsmålet fra ledelsessekretær i Odense Symfoniorkester, Eva Marie Rasmussen, da hun henvendte sig til chokolademager Morten Aagaard med tanken om at skabe en særlig fyldt chokolade i anledningen af komponistens fødselsdag.

Carl Nielsens fødselsdag den 9. juni fejres nemlig med lanceringen af en unik Carl Nielsen-chokolade, udviklet i samarbejde mellem Odense Symfoniorkester og Mortens Chokolade. 

"Jeg vidste med det samme, at smagen skulle kunne relateres direkte til noget af Carl Nielsen musik. Så jeg gik i gang med et større researcharbejde. Endelig faldt jeg over, at han har sat musik til sangen ”Jeg Ved En Lærkerede”. Det anede jeg faktisk ikke var ham. Men i denne tekst er der to referencer som med de samme satte tankerne og smagsløgene i gang," siger Mortens Aagaard, der har Mortens Chokolade i Kongensgade i Odense.

Carl Nielsen-chokolade er en mørk chokolade med et cremet fyld af skovbær og slåen-gin.

"I teksten står der, at ”Jeg lurer bag en slåen” og at ”drengen vil samle bær” – og det er jo smage som man kan arbejde med direkte i udviklingen af en chokolade," siger Mortens Aagaard.

I starten blev der udviklet mange forskellige kombinationer af de to smage. Det endte i to ret forskellige versioner, som blev præsenteret for Odense Symfoniorkester.

"Det var Eva Marie Rasmussen der havde det sidste ord. Hun kender Carl Nielsen utrolig godt og kunne faktisk sætte nogle ord på chokoladens smag, som relaterede direkte til hans personlighed og syn på verden," siger Morten Aagaard.

Carl Nielsen var nemlig meget kompleks, både som menneske men bestemt også som komponist. Derfor valgte Eva Marie Rasmussen den smag, som havde flest nuancer. Det var vigtigt, at chokoladen skulle spille på flere strenge.

"Samarbejdet med symfoniorkesteret om at skabe en chokoladesmag har været meget spændende. Jeg ved noget om chokolade, smag og sammensætninger, men de ved noget om kernen, som i dette tilfælde er Carl Nielsens musik. Det vi som udgangspunkt har tilfælles, er lyst og viljen til at forfine og gøre tingene optimalt. Chokoladen skal være en oplevelse, nøjagtig som en koncert," siger Morten Aagaard.

Carl Nielsen-chokoladen kan købes hele juni hos Mortens Chokolade i Kongensgade i Odense.

"Nu har vi opskriften. Så selvom Carl Nielsen-chokoladen i første omgang kun bliver solgt i fødselsdagsmåneden, så kommer der jo altid en fødselsdag mere. Det kunne være sjovt med en tradition," slutter Morten Aagaard.