Fynboerne drikker mest i Region Syddanmark

Foto: Shutterstock

Region Syddanmark har offentliggjort en stor undersøgelse om helbredet i 23 kommuner. Den viser blandt andet, at fynboerne er dem, der drikker mest i regionen, men at alt for få opfatter et stort alkoholforbrug som usundt. 

Albanis Odense Pilsner, Fynsk Forår fra Ørbæk Bryggeri eller en af klassikerne fra Bryggeriet Vestfyen? Der er masser af lokale fristelser, men fynboerne lader sig ikke lokke. I hvert fald så meget som de gjorde i 2010. Andelen af personer, der overskrider Sundhedsstyrelsens højrisikogrænse er nemlig faldet med 2,3 % i perioden 2010-2017. Alligevel er har fynboerne et større forbrug af alkohol end resten af regionen.

I det sydfynske øhav drikker de mest, men også Odense er blandt regionen mest tørstige. Med 7,1 % indtager kommunen nemlig 6. pladsen på listen over steder, hvor andelen af borgere, der overskrider Sundhedsstyrelsens højrisikogrænse på 14 genstande om ugen for kvinder og 21 for mænd, er størst. I konkrete tal svarer det til 11.900 borgere.

Storforbrugere er fortsat ubekymrede

Zoomer vi ind på de fynske kvinder og mænd, der fortsat nyder mere end hhv. 14 og 21 genstande ugentligt, så bekymrer de sig ikke synderligt om deres alkoholforbrug. Over halvdelen af kvinderne og knap 40 % af mændene mener nemlig ikke, at deres alkoholforbrug er farligt for deres helbred. Det er et stort problem, men det kommer ikke bag på Søren Skensved fra Dansk MisbrugsBehandling, der har mere end 25 års erfaring med misbrugsbehandling. Han siger bl.a., at:

“Det er som regel svært at erkende, at man har et problematisk alkoholforbrug og det er ikke unormalt, at der går mere end 10 år fra overforbruget er startet og til den, der drikker, gør noget aktivt for at komme det til livs.”

Et alkoholforbrug, der overskrider sundhedsstyrelsens anbefalinger, kan lede til afhængighed og gå ud over det mentale og fysiske helbred samt arbejds- og familielivet. Det påvirker kort sagt trivslen og hverdagen på mange måder. Alligevel er en stor andel af de fynboer, der ifølge Sundhedsstyrelsen drikker for meget, altså fortsat ubekymrede.

Gode lokale behandlingsmuligheder

Kender du én der drikker for meget, så skal du ikke trække dig. For selvom det er en svær situation at stå i, så er det i langt de fleste tilfælde familien og andre nære pårørende, der for alkoholikere til at gå i behandling - og odenseanerne skal ikke langt væk hjemmefra for at finde et godt behandlingstilbud. Hos Dansk MisbrugsBehandling i Odense tilbyder de nemlig ambulant alkoholbehandling, der giver mulighed for at passe sit job og tilbringe tid med sin familie i hele behandlingsforløbet. 

 

Læs hele Regions Syddanmarks undersøgelse her.