Dyrepasser fra Odense ZOO modtager Dronningens Fortjenstmedalje

Efter 47 års tjeneste som dyrepasser i Odense ZOO blev Karsten Hansen belønnet med Dronningens Fortjenstmedalje for prisværdig indsats og tro tjeneste. Medaljen blev overrakt af Odense ZOOs direktør Bjarne Klausen torsdag den 20. december.

Dronningens Fortjenstmedalje i sølv kan tildeles medarbejdere, der i mindst 40 år har været ansat uafbrudt indenfor samme ansættelsesmyndighed i den offentlige sektor. Det ligger også i navnet, at arbejdsindsatsen skal kunne betegnes som ’fortjenstfuld’. Det er med andre ord en medalje for en anerkendelsesværdig og meget langvarig indsats. Det passer helt på Karsten Hansens indsats for Odense Zoo. Karsten Hansen gik på efterløn i november 2018.

Det er i øvrigt den anden medarbejder fra Odense ZOO, der har modtaget Dronningens Fortjenstmedalje. Den første medaljemodtager var havens daværende inspektør Herold Nielsen.

Ville bare være dyrepasser

Allerede inden Karsten Hansen startede i jobbet som dyrepasser, kom han jævnligt i Odense Zoo, hvor han kiggede efter dyrepasserne, når de passede dyrene. Det opdagede daværende inspektør Herold Nielsen, som en dag spurgte Karsten Hansen, om han kunne bruge en rive. Da Karsten Hansen svarede ja til spørgsmålet, blev han ansat og startede som dyrepasser i Odense ZOO i oktober 1971.

Det blev snart klart, at Karsten Hansen kunne mere end rive. Han var også interesseret i dyrene, og han blev blandt andet Odense ZOOs første dyrepasser til at træne søløverne. Der var ikke nogen til at lære Karsten Hansen op, men det slog ham ikke ud. Han bad den lokale bibliotekar om at skaffe bøger fra udlandet. Herpå læste Karsten Hansen sig frem til, hvordan han kunne gribe opgaven an.

En flink fynbo

Direktør Bjarne Klausen fortæller, at Karsten Hansen, der var meget vellidt blandt kollegerne, gennem årene blev en institution i sig selv.

Særlig to forhold fremhæver Bjarne Klausen som karakteristiske for Karsten Hansen. Det ene er, at Karsten Hansen taler ’fynsk med fynsk på’, hvilket Bjarne Klausen synes er skønt. Den fynske dialekt var blandt andet meget tydelig, når Karsten Hansen trænede søløverne.

Derudover er Karsten Hansen kendt for sin lange og gode hukommelse om Odense Zoo.

”Han er vores arkiv, fordi han var her så mange år, og han kan huske det hele” siger Bjarne Klausen. ”Han kan for eksempel redegøre for, hvor vi har fået de forskellige dyr fra. På den måde kan vi stort set ikke undvære ham”. Heldigvis bor Karsten Hansen ikke langt fra Odense Zoo, så man har stadig adgang til hans gode hukommelse.