Det er tid til Jam Days! - Et overflødighedshorn af jazz, blues og folk

Larkin Poe er et af de bands, der spiller til festivalen. Foto: PR - Larking Poe

I uge 32 folder by-festivalen Jam Days sig ud med store navne. På forskellige lokaliteter centreret om Latinerkvarteret kan publikum over tre dage få intime liveoplevelser med kvalitetsmusik fra tre musikgenrer.

Denne sommer stået i musikkens tegn i Odense. Der har været store oplevelser med Tinderbox over tre dage, Ed Sheeran over to dage, en række torsdagskoncerter og andre koncerter på byens spillesteder: Kan odenseanerne overhovedet rumme mere musik denne sommer? Svaret ligger delvist i, at der til Jam Days er tale om andre musikgenrer og stilarter, end man oftest kan opleve i Odense. Her er tale om de klassiske genrer jazz, blues, folk og musikalske mutationer derimellem. Målet er intime koncerter med ægte musik, der smitter og overrasker.

Endelig er Jam Days ikke blot koncerter, men byder også på artist talks, city walk og musikfilm i biografen.

Nogle af verdens store bluesnavne

Bluesmusikken er stærkt repræsenteret på Jam Days. Mest opmærksomhed vil der formentligt være om Larkin Poe. Bandet består af søstrene Rebecca og Megan Lovell fra Atlanta, Georgia. Rebecca synger og spiller guitar med nogle fede guitarriffs. I den lidt hæse vokal er masser af vitalitet, og man kan høre bluessmerten fra sydstaternes historie. Megan synger kor og tryller på sin steelguitar med kraftfuldt udtryk.

Før 2010 var der tre søstre i bandet, og de kaldte sig The Lovell Sisters. Da søsteren Jessica gik ud, opstod bandet Larkin Poe, opkaldt efter deres tip-tip-tip-oldefar, som var en fætter til forfatteren Edgar Allan Poe.

I 2014 kom det store gennembrud for Larkin Poe på Glastonbury Festival. Avisen The Observer udnævnte dem til ”Best Discovery of Glastonbury 2014". Siden har Larkin Poe også haft et stort publikum uden for USA. Det er dog første gang, de skal optræde på Fyn.

Af internationalt tilsnit skal også nævnes My Baby, der er en hyper-energisk live-trio fra Holland og New Zealand. Her er toner af gospel, blues og folk, som krydres med musik fra forskellige verdenshjørner.

Desuden skal nævnes slideguitaristen Jack Broadbent (UK) og guitaristen Laurance Jones (UK), der ved European Music Awards vandt titlen som Best European Guitarist.

Et stærkt jazz-felt

Også inden for jazzen byder Jam Days på store navne. Ikke mindst den verdenskendte jazzsanger, musiker og energiske performer Jamie Cullum (UK) er et scoop for Jam Days. Det er første gang, Jamie Cullum spiller for et fynsk publikum.

Jamie Cullum er blot 39 år, men kan allerede se tilbage på en lang og fantastisk karriere. Han fik sit gennembrud i 2004 med pladen Twentysomething, og han har siden solgt over 10 millioner albums, hvilket gør ham til en af vor tids bedst sælgende jazzartister. Han har spillet med på indspilninger med eksempelvis Rihanna og Radiohead.

Jamie Cullum har været nomineret til flere internationale awardshows som Grammy Award samt Golden Globe, og kritikerne strør gerne stjerne ud over sangeren, der er kendt for at krydre jazzen med toner af rock og pop.

Vi kan ikke her opliste alle de interessante jazznavne på Jam Days, men nævnes skal den odenseanske saxofonist Andreas Bøttiger, der en aften vil organisere en jam jazz. Det bliver dog ikke som annonceret på Dexter, der stadig er lukket på grund af renovering. Andreas Bøttigers jamsession finder i stedet sted på Kulturmaskinen.

Folk har mange strenge at spille på til Jam Days

Folk er betegnelsen for den euro-amerikanske folkemusik. På Jam Days er det primært kunstnere fra Danmark, som står for folkemusikken, men der er også spændende navne fra USA, Sverige og Finland.

Fra USA kommer bandet Wayne Graham ledet af brødrene Kenny og Hayden Miles fra Whitesburg, South-East Kentucky, der har en af de laveste levestandarder i hele USA. Livet her er hos familien Miles centreret om værdierne familie, hårdt arbejde og musik.

Brødrene har spillet i band sammen, siden de var kun henholdsvis otte og tretten år gamle. I både musikken og sangene er en jordnær tilgang. Musikken er kommet ind med modermælken.

Wayne Grahams album Joy har i Rolling Stone Magazine to måneder i træk været placeret helt i top hos magasinets anmeldere. Wayne Graham er kendt i Tyskland, og nu er turen kommet til Skandinavien.

Af de danske artister og bands skal her nævnes Tone of Voice Orchestra, der har et usædvanligt line-up. Her er 4 sangerinder, en sækkepibe- og drejelirespiller, en violinist, en saxofonist, en bassist og 2 trommeslagere. Repertoiret er hentet fra folkemusik-, roots-, jazz-, og indierock-scenerne.

Mange lyttere af P3, P4 og P5 vil sikkert glæde sig til at høre Nanna Larsen & The New Mulligans spille musik inspireret af Nashvilles folk-, country- og poprock scene. Musikmagasinet Gaffa skrev om Nanna Larsen, at hun spiller med hjertet i hænderne. 

Jam Days er i sandhed et overflødighedshorn af musikoplevelser, og det svære bliver at vælge det ud, som man vil opleve. Jam Days’ omfattende program med næsten 50 events kan ses på festivalens hjemmeside.