Odense-punkere forsøgte at score gratis bajere: Nu er de klar til finalen i Tak Rock 2018

Noget overraskende blev det lokale punkband [psd] et af de to bands, der gik videre til finalen fra første runde af Tak Rock. Odense24 har snakket med bandet om punkens udødelighed og holdningerne bag musikken.

Onsdag aften stod i rockens tegn på spisestedet Anarkist i Albanigade. Fem meget forskellige bands mødtes til den første runde af året Tak Rock-konkurrence, der er arrangeret af Royal Beer - der var en enkelt aflysning på dagen, så publikum fik desværre ikke lejlighed til at stifte bekendtskab med københavnske Sylvias Perfume. Ballet blev åbnet af de lokale rødder fra [psd], og det var åbenbart en åbning, der gik lige i leveren på publikum.

Det var publikum, der havde magten denne aften, og den fræsende krigserklæring mod mainstreamen, som [psd] leverede, har øjensynligt virket og inspireret folket da der skulle stemmes. [psd], der øver på Kansas City, hvor de også årligt arrangerer en mikrofestival under navnet Garagefæst, er selv en kende forbløffede over publikums dom.

"Vi meldte os fordi der var mulighed for at spille en koncert," siger bandets frontkvinde, Nina: "og måske score nogle gratis bajere - dem var der så langt imellem (hvert bandmedlem fik én gratis øl, og skulle derefter selv betale, hvilket er højst uortodokst, red.). Så vi greb bare chancen for at give publikum en lidt anderledes oplevelse og lave lidt rav i den på scenen."

I konflikt med politiet om banner

Publikum tog i dén grad oplevelsen til sig, selvom punkgenren flere gange er blevet erklæret død og borte af kritikere og musikskribenter. Nina mener dog, at rygtet om punkens bortgang er stærkt overdrevne:

"Jeg tror punk altid har været aktuel. Der er altid behov for at stille spørgsmål ved normerne, ved den måde vi lever på, ved autoriteterne. Så for os er punk en måde at gøre grin med eller direkte modsige de værdier og holdninger store dele af samfundet holder i hævd. Og nogle gange vil jeg bare gerne skrive en sang om åndssvag og afstumpet internetkultur, eller råbe 'Grab 'em by the pussy' i en sang om Trumps idioti.

Nina ved mikrofonen

Autoriteterne har [psd] selv haft inde på livet. Under koncerten, hvor gadepunkerne hamrede ni sange af på den samme tid, som de andre bands brugte på at spille tre, dedikerede Nina en sang til politiet, der som hun sagde, godt kan lide at besøge bandet.  

"Vi har et ACAB-banner (All Cops Are Bastards, et udbredt punk-slogan, red.) hængende i vinduet i vores øvelokale. Udefra er det godt nok spejlvendt, men det blev Fyns Politi alligevel så harme over, at de kom forbi og bad os pille det ned. Vi afslog pænt. Det skrev vi så en lille sang om, der hedder Thx 4 stopping by. Man kunne måske mene at ordensmagten havde andet at gøre, end at blive fornærmede over et banner. Enden på hele historien blev i hvert fald at vi hængte en masse Tibet-flag op ved siden af banneret."

Den frie kunst er død

Den rebelske attitude og de stærke holdninger, er essensen af punkgenren, og ingen af delene mangler i [psd]'s musikalske og lyriske univers.

Bandet har skrevet sange om alt fra livet på bistand, om vores perverse besættelse af skønhed, om førnævnte Donald Trumps seksualforbryderiske eskapader, og senest om noget helt jordnært og højaktuelt, med en sang om burka-forbuddet med titlen 'Burkavenger'.

Ingen af [psd]'s tekster vil skaffe dem venner i den konservative vælgerforening, og det var da også med en vis moro, at undertegnede fik blæst hovedet af til koncerten i onsdags, i et lokale der grænser direkte op til den lokale afdeling af Frimurerlogen.

Ironien gik heller ikke hen over hovedet på bandets bassist, Oscar, der svarede på Odense24's henvendelse med følgende SMS og derefter forblev tavs: "Jeg har taget Adorno (tysk filosof (1903-1969), red.) til mig og proklameret den frie kunst død, udslettet og ultimativt ophørt, gennem kapitalismens assimilering af dens wesen."

Oscar studerer litteraturvidenskab på Syddansk Universitet, hvis nogen skulle være i tvivl. Nina ser mindre sort på tingene:

"Helt simpelt, så spiller vi helst numre med holdninger og vi spiller dem hurtigt, aggressivt og højt," siger hun.

Men det er ikke alle bandets sange, der starter med en holdning. Nogle gange er det omvendt, som tilfældet er med publikumsfavoritten Unicorn! Unicorn! - der er grunden til at visse fans af bandet dukker op til koncerter iført enhjørningedragter.

"Den satans enhjørning," griner Nina. "Mikkel (guitar, red.) fandt på riffet og mens drengene jammede sig frem til formen, råbte Oscar 'Unicorn, Unicorn' hen over det. Jeg skrev så en tekst om førnævnte åndssvage internetkultur, som passede til, og nu står vi så her. Med en sang der er fucking sjov at spille og et hook folk kan råbe med på."

Hør Unicorn! Unicorn! her:

Unicorn! Unicorn!

Odensepunk indtager hovedstaden

Odensepublikummet har i hvert fald lært det ret overskuelige omkvæd fra bandets et minut og otte sekunder lange hit, at kende nu.

Næste runde af Tak Rock 2018 bringer [psd] til hovedstaden, hvor de skal møde fem andre finalister, og hvor rockbandet The Minds of 99 sidder i dommerpanelet. En del af præmien er at varme op for Minds of 99 til en koncert på Posten i Odense i slutningen af november. Man kan ikke just påstå at der er mange musikalske fællestræk mellem [psd] og Minds of 99, men det generer ikke frontkvinden det fjerneste.

Nina griber telefonen, åbner Youtube og søger på Minds of 99. Sangen Det er Knud som er død fylder lokalet.

"Der er sådan lidt Kliche eller TV2 over det. Det er sgu ret godt. Jeg har hørt navnet, og har også hørt fra andre, at fyrene i Minds of 99 er flinke, så mon ikke det ville være hyggeligt. Hvis du spørger med henblik på at vores genrer er ret forskellige, så ville det da være fedt! Folk ville få sig en oplevelse, måske endda finde noget nyt de synes om."

Der er ingen tvivl om at gæsterne på Posten ville blive rykket rundt, hvis [psd] skulle gå hen at vinde dommerpanelets hjerter med den boblende mikstur af humor, holdninger og hastighed, som de normalt lægger for dagen.

[psd] er trods alt ikke så anti-mainstream, at de ikke har en Facebook-side, hvor de har lagt et opslag op om sejren i onsdags.

Finalen i Tak Rock 2018 finder sted fredag den 12. oktober. Det andet band der blev sendt videre fra aftenen på Anarkist var det koldingensiske rockband The Slowstarters.