Vivis ladcykel afstresser småbørnsforældrenes morgenritualer

I ladcyklen har Vivi Rasmussen cykelhjelme og seler klar til sine dagplejebørn, når hun henter dem om morgenen. Foto: Odense Kommune

Forestil dig, at det er slut med at stresse ud ad døren om morgenen. For mange fortravlede børnefamilier kan det lyde som en drøm, men sådan ser virkeligheden nu ud for en lille håndfuld Odense-forældre. Den kommunale dagpleje gør nemlig forsøget med trilledagpleje.

Dagplejer Vivi Rasmussen har som den første lavet en frivillig aftale med forældrene til de børn, som hun har i dagpleje, om, at hun henter børnene på deres hjemadresse om morgenen i sin ladcykel. Dermed slipper forældrene for at skulle pakke deres små børn ind i bilen for at aflevere dem inden job.

"Jeg har i tre år cyklet ture i naturen med børnene i ladcyklen, og de nyder at komme rundt på den måde. Selvfølgelig kan det være lidt koldere her om morgenen klokken 6.30, men jeg tror, at det bliver en god frisk start på dagen for os alle. Jeg er spændt på at komme i gang med trilledagplejen - og forældrene siger, at det kommer til at lette dem i hverdagen," siger Vivi Rasmussen.

Odenses børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen er begejstret over "Odense-modellen" med trilledagpleje. Hun håber, at forsøget bliver en succes og kan inspirere andre dagplejere og forældre til at indgå samme aftale.

"FN's verdensmål kan synes abstrakte og fjerne fra hverdagen. Trilledagplejen er en konkret og lavpraktisk måde at bidrage til målene om mere sundhed, bedre klima og bæredygtige byer. Trilledagplejen gør det lettere for travle småbørnsfamilier at vælge cyklen til arbejde frem for bilen, som måske ellers er mest praktisk, når lillebror skal afleveres i dagplejen, før storesøster skal ind i børnehaven og mor eller far skal videre på job. Om end det er i lille skala, så kan det være med til at mindske antallet af biler i vores byer," siger Susanne Crawley Larsen.

Forsøget med trilledagpleje startede i fredags hos Vivi Rasmussen, som i første omgang tester det af et par måneder sammen med forældrene. Viser erfaringerne, at det er en succes, har lederen af Dagpleje Vest i Odense, Svend Degn, planer om at udbrede tilbuddet til flere andre dagplejere.

"Udover det bæredygtige element i trilledagplejen, giver det pædagogisk også god mening. Børnene får en begyndende forståelse for trafikreglerne, og der er meget fællesskab i at sidde i cykelvognen. Det er dog vigtigt at sige, at det skal være en frivillig og fleksibel ordning. Det skal føles som en lettelse i hverdagen for forældrene, og dagplejeren skal have lyst til at starte dagen på en cykelrute. Men ind til nu har jeg kun mødt positive tilkendegivelser og nysgerrighed - også fra andre kommuner, hvor de har hørt om vores idé," siger Svend Degn.