Stor fynsk festival stopper tobaksalg fra næste år

Foto: Tinderbox

Fra 2020 vil der ikke længere være salg af cigaretter i Tusindårsskoven

Hver dag begynder 40 børn og unge at ryge, og der er ifølge Kræftens Bekæmpelse en stigning i antallet af teenagere, der ryger hver dag eller lejlighedsvist. Den tendens vil festivalen Tinderbox nu arbejde for at få vendt.

Tinderbox byder hvert år på tre fantastiske dage i Tusindårsskoven med internationale topnavne, der sammen med farvestrålende indretning, et opfindsomt og alsidigt udvalg af mad, og fokus på kvalitet skaber den skønneste ramme for en hyggelig weekend. Men Tinderbox er ikke kun fest og farver. Som en ansvarsbevidst musikbegivenhed er der også fokus på affaldssortering, minimering af plast og en lang række andre positive miljømæssige tiltag. Derfor ligger beslutningen om ikke længere at sælge tobak godt i tråd med festivalens værdier.

Beslutningen vækker jubel hos Kræftens Bekæmpelse, der håber, at dette skridt også vil inspirere andre til at gå samme vej.

"Det er fantastisk, at en stor festival som Tinderbox sætter rygning i festivalmiljøet på dagsordenen. At stoppe salget af tobak er et positivt signal om, at cigaretter ikke behøver være en del en god fest. Det er første skridt til at ændre normerne for rygning i musik- og festmiljøerne. Og så er det et signal om, at tobaksindustrien ikke skal have frit slag på en festival, hvor der er unge mennesker," siger Niels Them Kjær, projektchef i Kræftens Bekæmpelse

Beslutning i tråd med gæsternes værdier

Festivalen ser denne udvikling som et naturligt tiltag, efter Tinderbox i en årrække har minimeret synligheden af cigaretter og antallet af salgssteder på pladsen.

"Det er den eneste rigtige vej for os at gå. Beslutningen matcher både vores gæsters og egne værdier, og vi vurderer, at beslutningen er i tråd med en generel folkestemning. Samtidig har Odense Kommune søsat meget ambitiøse tiltag, der skal være med til at sikre en røgfri fremtid, og det vil vi gerne bakke op om. Tinderbox skal fortsat være et fristed, hvor man kan hygge sig og være sammen med vennerne. Folk skal derfor fortsat have lov til at ryge deres medbragte cigaretter på pladsen. Men salg af cigaretter vil fra næste år ikke længere finde sted på pladsen," siger talsmand for Tinderbox, John Fogde.

Hos Odense Kommune, der gennem tiltaget Røgfrit Odense blandt andet kæmper for, at børn og unge ikke begynder at ryge, er der også bifald at hente over Tinderbox’ udmelding.

"Det glæder mig meget, at Tinderbox vil stoppe med salg af tobak fra næste års festival, for det er et stærkt signal til i sær vores unge mennesker om, at de ikke skal begynde at ryge. Vi ved, at mange føler sig fristet til at ryge, når tobakken er let tilgængelig, og derfor er dette tiltag fra Tinderbox en afgørende vigtig opbakning til vores vision om et Røgfrit Odense i 2030. Kun sammen kan vi gøre en forskel," siger Formand for Sundhedsudvalget, Kasper Ejlertsen.

Søsterfestival skodder også cigaretterne

Tidligere på året meddelte Down The Drain Group, der blandt andet står bag festivalerne NorthSide og Tinderbox, at det fra 2020 ikke længere vil være muligt at købe cigaretter på den aarhusianske søsterfestival. Den beslutning gælder nu også for sommerens to udsolgte koncerter i Odense med Ed Sheeran, og fra næste år altså også for festivalen Tinderbox.

Selvom beslutningen først træder i kraft fra næste år, er arbejdet for at sikre en røgfri fremtid i fuld gang på Tinderbox 2019. Her vil antallet af cigaretboder blive skåret ned til kun et enkelt udsalgssted, og den eksisterende Vis Hensyn-kampagne vil blive udvidet til at inkludere rygning.