Så er grundstenen lagt til Odenses nye og eventyrlige vartegn

Foto: Odense Kommune

Tirsdag den 2. april blev grundstenen til Odensens nye museum lagt. Projektet koster mere end 300 millioner kroner, men så skal museet også formidle H.C. Andersens liv og forfatterskab på nye måder.

Tirsdag den 2. april - på H.C. Andersens fødselsdag - blev grundstenen til Det Ny H.C. Andersens Hus lagt i Odense. Der er tale om et museumsbyggeri på 5.600 m2 med smukke runde bygninger.

I museet skal børn og voksne lære H.C. Andersens liv og værk at kende fra deres eget ståsted, og derfor vil museet lege med materialer, former, roller, identitet, betydning og mening for at formidle forfatteren og eventyrene.

"H.C. Andersen er på verdensplan den mest kendte dansker. Med det ny H.C Andersens Hus får vi en attraktion i verdensklasse, som lever op til det verdensnavn H.C Andersen stadig er, og som vil give både børn og voksne en helt ny oplevelse ind i forfatterens eventyrverden, siger Odenses borgmester," Peter Rahbæk Juel (S).

Det er Odense Kommune, der er bygherre på Det Ny H.C. Andersens Hus, som er tegnet af den japanske arkitekt Kengo Kuma. Selve museet består af runde bygninger, der bliver forbundet under jorden og dækket af en have. I alt bliver to-tredjedele af Det Ny H.C. Andersens Hus etableret under jorden, så det bliver nogle anderledes og eventyrlige rammer.

"Det ny H.C. Andersens Hus bliver på et vartegn for Odense. En bygning, som på en og samme tid er sanselig, betagende og poetisk. Det kommer til at ligge mellem virkelighed og fantasi, og det vil give den besøgende en finurlig rejseoplevelse gennem Andersens liv og eventyr. Jeg glæder mig til at følge byggeriet - og ikke mindst til åbningen," siger by- og kulturrådmand Jane Jegind (V).

Museet koster 305 millioner kroner at opføre, og her bidrager Odense Kommune med 60 mio. kroner, mens Augustinus Fonden kommer med 20 mio. kroner. Endelig har A.P. Møller Fonden støttet byggeriet med 225 mio. kroner.

Hele projektområdet dækker 9.000 m2, hvoraf selve museet som nævnt er på 5.600 m2. Resten af området bliver anlagt som haveanlæg med hække, træer og nye stier. Bortset fra en mindre afgrænset del, som der kun vil være adgang til fra museumsbygningen, bliver der offentlig adgang til haven.

"Som formand for Odense Bys Museers bestyrelse er det en stor glæde, at Odense Kommune som bygherre nu har skudt det spændende byggeri i gang, så H.C. Andersen kan få sine drømmes hus - og vi alle sammen få opfyldt drømmen om at skabe et internationalt besøgssted lige her, hvor det hele startede. Vi ser nu frem til at få nøglerne overdraget, når det samlede museumskompleks står klar i 2021," siger Henrik Dam.

I forbindelse med arrangementet blev en række effekter placeret i den kasse, der udgjorde grundstenen. Borgmester Peter Rahbæk Juel nedlagde eventyret Klods Hans, rådmand Jane Jegind havde medbragt et papirklip og projekttegningerne, mens bestyrelsesformand Henrik Dam placerede et citat fra H.C. Andersen i grundstenen, før den blev lagt på plads.

Det Ny H.C. Andersens Hus har forventet åbning i første halvdel af 2021.