Punk/rock-musical spilles for fuld musik på Kansas City

Teaterforeningen Keep it Simple spiller musicalen "Hedwig and the Angry Inch" på spillestedet Kansas City i begyndelsen af februar. Det er blot anden gang musicalen om kønsroller sættes op i Danmark.

Næppe mange odenseanere vil forbinde Kansas City med musicals, men da handlingen i Hedwig and the Angry Inch udspiller sig til en punk/rock-koncert, må Kansas City siges at være en oplagt ramme om forestillingen.

En historie om identitet og kønsroller

Hedwig and the Angry Inch handler om Hansel, der bor alene med sin mor i en lille lejlighed i Østberlin. Hansel elsker at lytte til musik, og de helt store idoler er David Bowie, Iggy Pop og Lou Reed.

Da Hansel bliver ældre, forelsker han sig i en amerikansk soldat. For kunne komme ind i USA, må Hansel opgive en lille "del" af sig selv. Under kønsskifteoperationen går noget galt, og Hansel har nu en "Angry Inch" og et ubestemmeligt køn. Officielt er han nu en kvinde, og han/hun tager moderens navn, Hedwig.

Ægteskabet holder ikke, og Hedwig forelsker sig i teenageren Tommy, som hun lærer alt om musik. De laver deres eget band med Hedwigs tekster, men da Tommy konfronteres med Hedwigs anatomi, forlader han hende og bliver en succesfuld stjerne med hendes sange og musik.

Hedwig danner derefter bandet Hedwig and the Angry Inch, og hun finder en ny mand, nemlig jøden Yitzak, som i forestillingen er en mand, men i virkeligheden er en kvinde.

Keep it Simple

Hedwig and the Angry Inch opføres af teaterforeningen Keep it Simple, der er kendt for at lave musicalkoncerter og afholde musicalkaraokeaftner. Det er første gang, at foreningen kaster sig ud i en kendt musical som Hedwig and the Angry Inch, der er skrevet af John Cameron Mitchell og med musik af Stephen Trask.

Det er karakteristisk for alle Keep it Simple’s produktioner, at de – som navnet siger – forsøger at gøre tingene enkle. På samme måde er deres opsætning af Hedwig and the Angry Inch heller ikke et stort udstyrsstykke med store kulisser og optrin. Handlingen, musikken, sangen og en stærk performance bærer forestillingen.

Svære roller

Hovedrollen som Hedwig bliver spillet af Benjamin Jensen, der har medvirket i en lang rækker forestillinger på hele Fyn såsom Atlantis, Nyborg Voldspil, Starlight Express, Nordfynsspillene, Catch Me If You Can, Elite Teater, og Jesus Christ Superstar, Teatergruppen Fidus - bare for at nævne nogle af dem. Det er dog første gang, han kaster sig ud i at spille transkønnet.

”Det udfordrende er at lave en troværdig karakter. Det kan let gå hen og ’bare’ blive en mand i dametøj, og det er ikke det, jeg ønsker. Jeg ønsker at gøre det med respekt og kærlighed for de folk, der kæmper med de samme problemer som Hedwig. Derfor er jeg også utrolig glad for, at der har været folk i miljøet (red. Lambda), der har været villige til at hjælpe os med karakterarbejdet, både på det fysiske og mentale plan. Det er utrolig spændende at forsøge at sætte sig ind i de problematikker, man kæmper med som transkønnet og de tanker man må gøre sig,” siger Benjamin Jensen.

Også Stina Tølbøll Bekker, der spiller den jødiske drag-queen Yitzhak, må forholde sig til til spørgsmålet om køn.

Christian Løhde Otzen har iscenesat opsætningen.

Musikken leveres af garvede musikere: Stefan Rungstrøm på trommer, Frank Petersen på bas, Lasse Jensby og Brian Jensen på guitar og Sara Pedersen på keyboard.

Hedwig and the Angry Inch spiller seks gange i perioden 1. – 8. februar.