Medarbejdere i dagtilbud vinder årets Arbejdsmiljøprisen

HR- og Arbejdsmiljøkonsulent, Karen Louise Reeh, og ergonomivejleder, Lotte Sanner Kjeldsen, fremviser stolt beviset for Arbejdsmiljøprisen 2019. Foto: Odense Kommune

I Odense Kommunes dagpleje, vuggestuer og børnehaver er pædagogik og arbejdsmiljø tænkt sammen - og effekten er så stor, at Dagtilbud i dag har vundet den landsdækkende "Arbejdsmiljøprisen 2019" i kategorien Muskel- og Skeletbesvær (ergonomi).

Mens børnene oplever at kunne klare flere ting selv, skal medarbejderne i mindre omfang bøje, løfte og trykke, og dermed mindsker det risikoen for, at de bliver mindre nedslidt.

Der er nok ikke mange, der tænker over, hvor ofte i løbet af et arbejdsliv, at en pædagog eller en dagplejer skal lukke en trykknap i bodystockingen, bøje sig for at hjælpe med at give et barn sko på eller løfte et barn op i krybben for at sove. Det er mange. En optælling i 2009 viste 80 løft om ugen og 600 tryk. Men nu er det blevet færre for de ansatte i Odenses børnehuse og dagplejer. Faktisk er antallet af løft halveret og to tredjedele af trykkene er nu væk.

Det er en omfattende ergonomisk indsats med bl.a. uddannelse af ergonomivejledere, nye pusleborde, støvleknægte og andre redskaber kombineret med pædagogisk faglighed og adfærdsdesign, der har båret frugt.

"Jeg er rigtig stolt af, at dagtilbud i Odense får anerkendelse for netop at kombinere ergonomi og pædagogik. Dagtilbuddene skal bidrage til, at børnene udvikler selvværd og selvtillid, og vi skal også sørge for, at vores medarbejdere trives og ikke risikerer unødvendige belastninger. Med prisen har vi nu fået anerkendelse for, at vi har fundet en god måde at tage hånd om begge opgaver," siger Odenses dagtilbudschef, Mette Hviid Laustsen.

I alle Odenses børnehuse og legestuer kan børnene nu klatre op på puslebordet eller i krybben, når der er middagslur. Og i børnehaven hjælper børnene med at sætte madkasser på bordet, tørre bord af bagefter og sætte stole op. Ligesom de selv tager flyverdragter på og selv kan tage scooteren ned fra en knage i børnehøjde.

Dermed er det pædagogiske arbejde med børnenes udvikling koblet sammen med bedre arbejdsmiljø for medarbejderne.

"På den måde er det ikke bare en ergonomivejleder, der siger, du ikke må løfte. Vi skaber forandringer ud fra adfærdspsykologi, hvor arbejdspladsen indrettes, så de rigtige valg let kan træffes. Vi er rigtig godt på vej, og jeg kan se, at de ansatte har taget det til sig, og at børnenes motoriske udvikling styrkes," siger Karen Louise Reeh, der er HR- og Arbejdsmiljøkonsulent i Børn- og Ungeforvaltningen i Odense Kommune.

Det er Arbejdsmiljørådet, der hvert år giver en pris til fire arbejdspladser, som gør noget særligt for arbejdsmiljøet, og som kan inspirere andre.

"Jeg er glad for anerkendelsen af medarbejderne, der har knoklet med at gøre tankegangen til hverdag. Og når det kombineres med en pædagogisk indsats, hvor vi giver børnene det selvværd og den frihed der er ved at "kunne selv", går det op i en højere enhed," siger Odenses børn- og ungerådmand, Susanne Crawley Larsen.

 

Foto: Odense Kommune