Lørdag d. 27. april inviterer SDU alle nysgerrige inden for til et væld af åbne arrangementer. Ikke blot bygningerne bliver åbnet for offentligheden, der bliver også åbnet til indblik i megen forskningen på det lokale universitet.
Med Forskningens Døgn ønsker SDU at bidrage til en åbenhed til omverdenen. Ligeledes vil man gerne give folk forståelse for, hvordan universitetet skaber den viden, der skal hjælpe os nu og i fremtiden.
”Forskning er med til at definere og forme vores fremtid, og derfor mener jeg faktisk, det er universitetets pligt at åbne op engang imellem og vise alle nysgerrige mennesker – børn, unge, ældre og dem midt imellem – hvad de får for skattekronerne. Og hvad universitetet betyder for lige netop deres hverdag. Uni er nemlig vores alle sammens, hvis du spørger mig,” siger kommunikations- og eventkoordinator, Mimo Antabi til Odense24.dk
Meget varieret program
Programmet for Forskningens Døgn er næsten lige så bredtfavnende som universitets virkefelt. Bredden kan blandt andet illustreres ved blot at nævne to meget forskellige arrangementer. Det ene arrangement hedder ”Hvordan får man succes på YouTube?” og det andet har titlen ”Kvantespring i kælderen”. Det første er et talkshow med YouTube-stjernerne Julia Sofia og Eiqu Miller. Det andet er en rundvisningen i laboratoriet, hvor Sebastian Hofferberth kan frembringe det koldeste sted på Fyn. Sebastian Hofferberth kan sænke temperaturen til at være 300.000 gange koldere end det ydre rum.
Fra det teknologiske område kan nævnes et tredje arrangement, der hedder ”SDU Vikings Racing Team”. På SDU arbejder en gruppe af studerende fra forskellige ingeniøruddannelser sammen om at bygge en ny racerbil hvert år. Bilen skal konkurrere mod andre biler på store racerbaner som Silverstone og Hockenheim. Bilen adskiller sig fra bilerne på gaden på den måde, at den både skal være elektrisk og kunne køre helt selv uden fører!
I flæng kan også nævnes . . .
Som enkle nedslag i det store program kan nævnes, at hos Center for Leverforskning kan man få målt sin levers stivhed.
I Dissektionssalen er der lig (en gris) på bordet, når retsmediciner Peter Juel Thiis Knudsen, vicestatsobducent og cand.med. tager de skarpe knive frem og fastslår dødsårsagen. Også i arrangementet ”De døde hjælper de levende” er der masser af krop – her dog i konserveret form. Hør om, hvordan konserveringen foregår og studér en gris’ indre organer i brysthulen.
Er man mere til teknik kan man eksempelvis kigge ind til SDU Robotics. Her kan man prøve at styre en robotarm udelukkende ved at placere din hånd over en sensor, der registrerer håndens bevægelser.
Kendte navne
Forskningens Døgn byder også på en debat under ledelse af Peter Brüchmann. Temaet er talentudvikling i dansk fodbold. I panelet ses blandt andre professor, fysiolog Magni Mohr, som tidligere har været tilknyttet topklubber som Chelsea FC og Juventus, og sportspsykolog Carsten Hvid Larsen, som forsker i talentudvikling.
Sebastian Klein er en anden kendt person, man kan møde til Forskningens Døgn. Den populære tv-vært og børnebogsforfatter laver et show om, hvordan man kan gøre en forskel for at redde verden. Showet er for hele familien.
Klik her, hvis du vil se hele programmet for Forskningens Døgn på SDU lørdag d. 27. april kl. 10-16.