Hvilke steder i Odense holder byens borgere mest af?

Odense er en dejlig by med mange skønne steder. Turisterne sværmer om de kendte turistmagneter i Odense, men hvilke lokale steder er Odenseanernes favoritter? Er de lokale enige med turisterne?

Det er sommer og turisterne har indfundet sig i Odense. Turisterne går som forventet i H.C. Andersens fodspor. De besøger huset på hjørnet af Hans Jensens Stræde og Bangs Boder. Huset kaldes H.C. Andersens Hus, og det var her eventyrdigteren måske – måske ikke – blev født. Turisterne besøger H.C. Andersens Barndomshjem og H.C. Andersen Museum. Herudover vil Odense gerne sælge sig selv til turisterne med trækplastre som for eksempel Den Fynske Landsby, Danmarks Jernbanemuseum og Odense Zoo.

En ting er de besøgende turister, men hvad med odenseanerne, som kender byen ud og ind: Hvilke steder i byen har særlig betydning for dem? – og hvorfor? Og hvor er de lokale perler, der ikke skiltes til, men som kun lokale kender?

Midt i byen mødes lokale og byens besøgende

Sommerredaktionens udsendte opsøger en lørdag i sommersolen odenseanerne i Kongens Have, i gågaderne og i Munke Mose, der lokalt blot bliver kaldt Mosen. Her blandes lokale, folk fra oplandet og turister fra nær og fjern. Også alle aldre er til stede.

Oppe i gågaderne er både mange odenseanere og turister. Midt på Vestergade står en journalist og en kameramand fra en tv-station i byen. Forbipasserende bliver spurgt, om de ser Tour de France. Det er agurketid.

De lokale giver udtryk for, at de er glade for byens caféliv, der nydes i fulde drag denne sommerdag. Fra cafébordene kan man se andre gå forbi, og man kan også selv blive set med de smarte solbriller. Der indtages lette caféretter, is og drikkevarer.

I Kongens Have ses et polterabend-selskab i højt humør. Andre finder ro til en refleksion og et hvil nær Odense Slot, mens ænderne dovnet skræpper og snadrer.

I Mosen er der både livligt og afslappende. En større gruppe har trukket kanoerne op på land. Nogle spiller rundbold og børn leger på legepladsen, mens et par både fra Odense Åfart kommer ned ad åen. Ombord på den ene båd er et orkester, der spiller John Mogensens klassiker, Livet er kort, mens de glider forbi. Nogle spiser is, andre sidder og vipper afslappende med fødderne, og utrolig mange kigger på deres mobiltelefon, der altid er inden for rækkevidde.

By med mange kvaliteter og mange skønne steder

Ingen af dem, vi talte med, havde svært ved at udpege nogle steder, som de var særligt glade for.  

Vi møder eksempelvis odenseaneren, Kirsten, der ikke vil oplyse sit efternavn eller fotograferes. Hun fortæller dog beredvilligt, at hun holder meget af Mosen og miljøet dernede.

Også for Vera Jensen betyder Mosen meget. Hun bor i nærheden, og kommer igennem Mosen hele året rundt. Det har hun stor glæde af.

I det hele taget er mange glade for Åstien og det grønne bælte fra Den Fynske Landsby til Skt. Jørgens Park. Foruden Mosen nævnes Skovsøen og ikke mindst H.C. Andersen Haven, der også kaldes Eventyrhaven.

Blandt andre perler nævnes Ansgar Anlæg, Assistens Kirkegård, havnen, Brandts og miljøet deromkring, værtshusene Carlsens Kvarter og Christian 4-tal, Café Biografen og kvarteret omkring Odeon.

Kan man antage, at de odenseanere odense24.dk har talt med er repræsentative for borgerne i byen generelt, må man sige, at odenseanerne er stolte af deres by. Odenseanerne er bevidste om byens skønne pletter og åndehuller.

Foto: Karsten Julsbjerg Andreasen

I Kongensgade deler Bettina Hørander en is med sin datter.

Bettina er netop flyttet fra Odense, da hun savnede at være nærmere på naturen. Hun er dog meget glad for Odense af mange grunde.

Da hun boede i byen, gik hun og vennerne nogle gange ned i Mosen for at hygge og måske spille kort. Også byens indkøbsmuligheder med specialbutikker sætter Bettina pris på.

Bettina fremhæver endvidere byens caféliv, de gode restauranter og de mange koncerter og events, som Odense kan byde på. Blandt caféerne nævner Bettina Café Odeon Social, som hun synes har et fedt koncept. Aftensmaden er en fællesspisning, hvor alle spiser på samme tid ved langborde sammen med andre. Maden spises altså ikke i ensomhed, og Bettina finder det vigtigt, at vi tør tale sammen.

Efter Bettina er blevet mor, er hun også begyndt at værdsætte steder som Leos Legeland og Odense Zoo.

Foto: Karsten Julsbjerg Andreasen

På en stille bænk i Kongens Have sidder Thomas Andersen og reflekterer.

Thomas er en ægte odenseaner, og han skal ikke tænke længe over spørgsmålet om, hvor de gode steder er i Odense. Han nævner prompte Eventyrhaven og havnen. Thomas er opvokset nær Odense Kanal, og han kan godt lide at være i nærheden af vand.

Det siges af mange, at Odense havn er blevet plastret til med betonbyggeri, men Thomas synes faktisk, at havnen er blevet bedre de seneste år. Der er kommet flere spisesteder og flere muligheder for at sidde og nyde atmosfæren.

Thomas er også glad for Brandts, Café Biografen og miljøet deromkring.

Foto: Karsten Julsbjerg Andreasen

På legepladsen i Mosen nyder Gerda Andersen solen, mens hun holder vågent øje med barnebarnet, der leger tæt på.

Gerda er glad for at komme i Mosen og langs åen i det hele taget. Hun fremhæver også Ansgar Anlæg som et dejligt sted at være sammen med barnebarnet.

”Min yndlingscafé er Café Biografen”, siger Gerda. Hun holder generelt meget af miljøet omkring Brandts, hvor der er hyggeligt og plads til alle.

Gerda er også meget glad for Karlsens Kvarter, hvor hun synes, der er hyggeligt for det voksne publikum.
 

Foto: Karsten Julsbjerg Andreasen

På broen over Odense Å med udsigt til Havhesten kommer Valdemar Jensen gående. Valdemar er indfødt odenseaner, der værdsætter at bo i Odense. Han holder af gågaderne og miljøet omkring Brandts. Derudover er Valdemar fascineret af nybyggeriet og forandringerne omkring Thomas B. Thriges Gade med Odeon, Carl Nielsens Kvarter og letbanen.

Åstien hører bestemt også til blandt Valdemars favoritter.

Endvidere fremhæver Valdemar også Karlsens Kvarter, som byens bedste værtshus.