Garanteret tag over hovedet trækker nye beboere til byen

Foto: Shutterstock

111 studerende benyttede sig af Odenses "Tag over hovedet"-garanti i 2018. For 46 procent af dem havde tilbuddet om "Tag over hovedet" indflydelse på deres valg af Odense som studieby.      

Med "Tag over hovedet"-garantien sikrer Odense Kommune, at alle studerende, som flytter til byen, er garanteret et sted at bo, hvis de ikke selv har haft held til at finde en studiebolig eller lejlighed inden studiestart.
 
I 2018 benyttede 111 studerende sig af den mulighed, og heraf har 46 procent svaret, at "Tag over hovedet"-garantien havde direkte betydning for deres beslutning om at studere i Odense.
 
Samlet set er der dog færre studerende, som benytter sig af garantien. Tallet steg frem mod 2015, hvor det toppede med 181, og herefter har det været faldende. Umiddelbart forventer By- og Kulturforvaltningen, at udviklingen vil fortsætte i de kommende år, da antallet af unge mellem 19 og 22 år er svagt faldende, og samtidigt er der i perioden 2011-2019 opført 1.025 nye studieboliger i Odense.
 
- Det er dejligt, at "Tag over hovedet" er med til at gøre Odense til en attraktiv studieby, og samtidigt glæder jeg mig faktisk over, at der er færre, som har behov for at benytte garantien. Det viser nemlig, at de mange byggerier af studieboliger har en effekt. Fra 2008 til 2015 fordoblede Odenses uddannelsesinstitutioner deres optag, så der har været god brug for både flere boliger og "Tag over hovedet", siger by- og kulturrådmand Jane Jegind (V).
 
Garantien giver de studerende adgang til sovesale inddelt efter køn. Der er fælles opholdsrum, køkken, toilet, bad og wifi inkluderet i huslejen.
 
I 2019 bliver der tilbudt bolig på Diamanten i Vollsmose samt Kragsbjerggaard Vandrehjem og Odense Hostel ApS. Førstnævnte koster 2.000 kroner om måneden, mens de to øvrige koster 2.200 kroner om måneden.
 
By- og Kulturforvaltningen forventer, at mellem 90 og 120 studerende vil gøre brug af tilbuddet i 2019.