Foredrag om aktiviteterne i sengehalmen i middelalderen

Foto: Karsten Julsbjerg Andreasen

Med udgangspunkt i sin bog, Hor Saa Vid, giver forfatteren Kåre Johannessen den 21. november et foredrag på Holluf Pile Bibliotek. Målet er at kaste lys over seksualiteten i den såkaldte mørke middelalder. 

I vores oplyste tidsalder kan vi måske have den opfattelse, at vi er mere rummelige på det seksuelle område, end man var i tidligere tider. Vi har trods alt med et klik eller to adgang til hurtige kig ind i alle seksualitetens afskydninger på forhåndenværende teknologiske kommunikations-devices. 

Hvor forskellig var seksualiteten i middelalderen fra moderne menneskers? Kunne folk dengang overhovedet finde ud af hygge sig intimt, når de ikke som os havde adgang til inspiration fra hele verden?

En mand med svarene

Når det gælder viden om middelalderen er Kåre Johannessen ikke hr. hvem-som-helst. Han er uddannet historiker med speciale i middelalderarkæologi, og gennem mere end 20 år har han været ansat som historisk formidler og inspektør på flere museer – herunder på Middelaldercentret i Nykøbing F. 

Kåre Johannessen er kendt af mange som fast paneldeltager i DR-K’s "Historiequizzen". 

Gennem mere end 20 år har han skrevet om middelalderen. I sin nye bog, Hor Saa Vide, løfter han dynerne for se på seksualiteten dengang. 

Seksualitet i andre rammer

I Kåre Johannessens bog fremgår det, at man også for 600 år siden lod drifterne udfolde sig på forskellig vis. Mange ting var anderledes i middelalderen i sammenligning med nu, men ikke alle ting bliver bedre og mere frigjorte med tiden. 

Eksempelvis var soveforholdene i middelalderen forskellig fra, hvad de fleste moderne mennesker kender. Dengang var mange bange for mørket og de ånder og uvæsner, der kunne gemme sig der. Derfor sov man mange sammen i samme sengeleje. Ofte var der mange i samme rum. Dels kunne en gruppe bedre klare sig mod de farer, der måtte gemme sig i mørket, dels kunne mange sammen bedre holde varmen. Da man sov nøgen bortset fra måske en nathue, var det smart at ligge tæt for ikke at fryse.

Noget andet, der adskiller middelaldermennesket fra os, var en todelt soverytme. Elektrisk lys havde man af gode grunde ikke, så man fandt det naturligt at gå i seng, når det blev mørkt, altså sidst på eftermiddagen om vinteren. Man sov så 4-5 timer, inden man vågnede for at være vågen en time eller to. Herefter sov man igen 3-4 timer. I den vågne tid om natten kunne sex være en af de oplagte aktiviteter.

Gennem overskrifterne i Hor Saa Vide får man et indtryk af bogens emner, og hvor mange forskellige vinkler, Kåre Johannessen kan fremdrage i sit foredrag. Her skal blot nævnes nogle enkelte kapiteloverskrifter: Hor og ægteskabsbrud; Lønlejet, det førægteskabelige samleje; Masturbation og snedig opfindsomhed; Den allestedsnærværende incest; Sex i klostre og kirker; og Hjælpemidler, den seksuelle magi. 

Det er Odense Bibliotekerne, der arrangerer foredraget, og de lover, at foredraget holdes i en nogenlunde sober tone. Dog kan kildeteksterne, der oplæses i uddrag, måske afstedkomme rødmen hos enkelte.