Død over eliten på Odense Teater

I forestillingen ’Død over eliten’ vil folket tage magten i Danmark, der er på randen af et socialt kollaps. Hvem er folket og hvem er eliten? Forestillingen er et snit ned igennem en allerede splittet verden. Her vendes op og ned på alt det, vi troede, vi vidste om folket og eliten.

’Død over eliten’ er et nyere stykke dansk dramatik skrevet af den prisvindende forfatter og dramatiker Thomas Markmann. I forestillingen tydeliggøres tingene gennem møde med forskellige mennesker, der står langt fra hinanden.

I ’Død over eliten’ smides den politiske korrekthed over bord, og der trykkes uden politisk korrekt hensyntagen på de ømme populistiske ligtorne. Verden er måske ikke så enkel. Og folk, der er anderledes end os, kæmper og slås måske også bare for respekt og forståelse.

Hvor er magten?                   

I ’Død over eliten’ dumper vi ind i et folketingsvalg med fronterne trukket skarpt op. Odense Teater er lejet ud til tv-showet Den Store Valgaften, hvor statsministerkandidaterne krydser klinger med hinanden. Der er Steffen Kramnietzche, som er socialist med en grøn profil. Han tror på fordelingspolitik, ligestilling og at uddannelse er et afgørende fundament for demokratiet. Modkandidaten er den nationalborgerlige Bent Jensen, der kan se, at der er sket et skred i Danmark.

Ude i landet er der uroligheder med demonstrationer på begge fløje. Magthaverne har gentagende tilgodeset sig selv og politikerleden er enorm. Folket har fået nok af de belærende pegefingre, der fortæller dem, hvad de skal gøre for samfundet. Folket vil have magten tilbage! Men hvem er egentlig folket, der er den centrale aktør i et demokrati? Hvem har set folket? Hvor er de? Går de mon i teateret?

Til et valg har folket magten, og sådan skal det vel også være, men på den anden side kunne man fremføre en af Winston Churchills strøtanker:

”Det bedste argument imod demokrati er fem minutters samtale med en gennemsnitlig vælger.”

Hvem er egentlig eliten, som har så meget magt? Der er tilsyneladende aldrig nogen, der synes, at netop de tilhører eliten. Så hvem er det?

Om forestillingen 'Død over Eliten':

Instruktør: Moqi Simon Trolin. Medvirkende: Peter Høgsbro, Mette Kjeldgaard Jensen, Mikkel Bay Mortensen, Benjamin Kitter, Louise Davidsen, Peter Gilsfort, Kristoffer Helmuth, Klaus T. Søndergaard, Heasam Jakir

Der er forpremierer den 30. og 31. januar kl. 19. Spilleperiode er 1. februar - 2. marts 2019 på Odense Teaters Store Scene.