Vanedannende stof i omløb i Odense: 50 gange stærkere end heroin

Det farlige stof er pakket væk i plastik og bliver håndteret korrekt. Foto: Shutterstock

Det farlige stof fentanyl er i omløb i Odense, København og Fredericia.

Stoffet hedder Fentanyl. I dag cirkulerer det i misbrugsmiljøer verden over, men oprindeligt var det et lægemiddel, der bruges mod stærke smerter.

Det er kun et par år siden, at plastre med Fentanyl kunne skaffes i misbrugsmiljøet i Fredericia. Sidenhen har det spredt sig til andre dele af landet. Det fortæller misbrugsekespert Henrik Rindom. Derudover kan han bekræfte, at fentanyl ikke er et ukendt rusmiddel i Odense. 

“Siden det blev opdaget i Fredericia, at man kunne bruge plastrene på den måde, har det spredt sig til hele landet. Det virker så godt for mange, at brugen simpelthen har været stigende. Nu ser vi det også i for eksempel Odense og København,” fortæller læge, misbrugsekspert og psykiater Henrik Rindom til DR.

Stoffet lammer vejrtrækning

Oplysningerne er kommet frem i forbindelse med Danmarks Radios nye dokumentarserie "Narkoland", hvor tv-kanalen undersøger hvor udbredt brugen af narkotika er i Danmark.

Fentanyl er utroligt vanedannende og kan have livsfarlige konsekvenser. Det kan nemlig lamme ens vejrtrækning. DR skriver, at sundhedsstyrelsen har set eksempler på, at vejrtrækningen hos en person er blevet lammet blot to minutter efter, at stoffet blev sprøjtet ind i blodbanen. Det samme kan dog også ske, hvis man inhalerer det.