Odenses boligmarked er i rivende udvikling 

Foto: PR

Odense er Fyns hjerte, og byen har i de senere år oplevet en opløftning i forhold til popularitet. Faktisk så meget, at huspriserne i Odense C i 2019 var blandt de fem højeste i Region Syddanmark, målt i forhold til værdistigningen.

 

Det er godt nyt for byens boligadvokater, for en stigende efterspørgsel på boligmarkedet fortæller også, at danskerne har fået langt bedre forudsætninger for at investere i en bolig. 

 

To års boligboom skaber interesse og efterspørgsel 

Tilbage i 2018 skete der et såkaldt byggeboom i Odense, hvor tusindvis af nye boliger var på vej til byens mange beboere. Hele 6.000 boliger var på daværende tidspunkt på vej op af jorden i Odense. For boligadvokater i Odense tydede alt på, at markedets udvikling ville resultere i et stigende antal bolighandler og muligheden for at lave endnu flere få fingrene i en ejerbolig. 

”Odense har vokseværk, og det kan ses på de mange nye bydele og kvarterer, der er planer om at opføre i den nærmeste fremtid i byen.” Sådan skrev TV2 Fyn i oktober 2018, og det giver et godt billede af byens nuværende situation. Siden påbegyndelsen af byens boligboom, har Odense nemlig indtaget fire ud af fem pladser på listen over værdistigninger i Region Syddanmark i 2019. 

Faktisk kan både boligadvokater og boligejere med udsigter til et boligsalg glæde sig over prisstigningen på en gennemsnitlig villa eller et rækkehus på 140 kvadratmeter. Det ses tydeligt af tallene nedenfor: 

  • I Odense M er prisen steget med omkring 70.000 kroner. 
  • I Odense C, hvor prisen er steget med 62.000 kroner for selvsamme størrelse bolig.
  • I Odense Kommune er boligpriserne overordnet set steget med 5,7% i forhold til sidste års boligpriser.

Ejerboligen hitter og vinder over ejerlejligheden

Selvom boligadvokater fornemmer en stor efterspørgsel på boliger i den fynske storby, er der forskel på, hvad de kommende købere vil have. I takt med et stigende antal salg på ejerboliger ser boligadvokaterne også et fald i forhold til ejerlejligheder. Boligadvokaternes daglige arbejde med udarbejdelse af skøde, køberrådgivning og forhandlinger drejer nemlig i retning af flere ejerboliger og færre lejlighedskøb. 

En forklaring på den stigende efterspørgsel på ejerboliger kan delvist forklares i forhold til, hvad en køber får for sine penge. Helt generelt er kvadratmeterprisen for en ejerlejlighed højere end for en villa. I forlængelse af dette er ejerlejlighederne steget med 10 % i pris over en længere periode. 

Et populært tidspunkt for en god investering 

Selvom boligpriserne er særdeles høje, og har været det siden 2016, ser boligadvokater stadig en stigende interesse for boligkøb. For i takt med de senere års lave inflation, der er væsentligt lavere end de standardiserede 2 %, har renter på boliglån nået sit laveste i over 30 år. I dag kan du optage et fastforrentet lån til en rente på 0,5 %. En rente, der giver købelystne danskere muligheden for at lave en god investering. 

Samtidig ses der også en stigende tendens til, at danskere mellem 23 og 49 år benytter sig af en professionel boligadvokat ved køb af en bolig. Faktisk er det op mod halvdelen, der lader boligadvokaten udarbejde de juridiske dokumenter. Det sikrer dem mod ubehagelige overraskelser, og de kan samtidig være sikre på, at deres købsaftale rummer de korrekte oplysninger og krav til sælger.