Mindst 36 indbrud i Danmark: Østeuropæisk indbrudsbande bar tyvekoster væk i ofrenes egne senge

Foto: Rigspolitiet

Politiet bad 15. maj borgerne om hjælp til at finde frem til flere indbrud, som fem mænd fra Moldova og Rumænien formodes at have på samvittigheden. Borgernes mange henvendelser har ført til, at politiet nu kan sigte dem for yderligere syv indbrud.

De fem har siden 9. marts siddet varetægtsfængslet sigtet for at have begået 29 indbrud i Østjylland, Sydøstjylland, Syd- og Sønderjylland samt på Vestfyn, men nu har efterforskningen med hjælp fra forurettede borgere, knyttet dem til yderligere syv indbrud, så de formodes at have begået mindst 36 indbrud fra midten af februar 2019 frem til de blev anholdt. Det fortæller Fyns Politi.

Tyvene benyttede i flere tilfælde pudebetræk fra de forurettedes senge til at bære tyvekosterne væk i. 

”Der er tale om en sag med meget store mængder tyvekoster. Vores efterforskere fandt umiddelbart frem til 29 gerningssteder, men derefter valgte vi at gå ud med billeder af et udvalg af de mange effekter, vi ikke kunne stedfæste.  Og det gav pote. Syv forurettede kunne på billederne genkende deres ejendele, og dermed kan vi nu sigte de varetægtsfængslede i sagen for yderligere syv indbrud,” siger vicepolitiinspektør Jesper Pedersen fra Fyns Politi.

Tyvekoster skulle sælges i Rumænien

Politiet vil gerne takke borgerne for deres hjælp i forbindelse med sagen. Der kom omkring 50 henvendelser til politiet på baggrund af billederne.  De 36 indbrud, som politiet nu har opklaret, er begået i Aabenraa, Haderslev, Kolding, Vejle, Hedensted, Fredericia, Horsens, Aarhus og på den vestligste del af Fyn. 

Politiet kan ikke udelukke, at der kan blive afdækket yderligere gerningssteder i sagen.

Det var et tip fra offentligheden, der bragte politiet på sporet af de fem varetægtsfængslede mænd. Tippet førte politiet til to ejendomme på det vestlige Fyn, hvor de fem sigtede var i gang med at pakke omfattende mængder af tyvekoster formentlig med henblik på at sælge dem i Rumænien. De mange smykker var nøje pakket i poser efter deres metalværdi. Politiet skønner, der lå tyvekoster til en værdi på flere millioner kroner på stedet. Alene fra et enkelt af gerningssteder har efterforskningen vist, at der var tyvekoster for et større sekscifret beløb.

Politiet er overbevist om, at der er tale om en gruppe, der kan betegnes som omrejsende professionelle kriminelle. De opholdt sig alle lovligt i Danmark. To var ansat på en fynsk virksomhed udenfor bymæssig bebyggelse.