Kan Jakob Michelsen føre OB til det forjættede land: Analyse af sæsonstarten

Hvor står OB i den nye sæson, og kan Jakob Michelsen bygge ovenpå sidste sæsons flotte femteplads?

OB havde en fremragende sæson sidste år, hvor klubben længe gjorde sig gældende til bronzemedaljer, og meget af æren kan tilskrives OB’s træner Jakob Michelsen, der trådte til som cheftræner i maj sidste år efter Kent Nielsen. Det så dog ikke særligt positivt ud i begyndelsen for Michelsen, der fik en meget dårlig indledning på sæsonen med OB. Klubben gik således igennem de første seks runder af Superligaen uden at vinde, og måtte derfor sande en position som nummer sjok i Superligaen og deres værste sæsonstart i 19 år.

OB’s genoprejsning og formationsskifte

Det ændrede sig dog løbende, hvor OB under ledelse af Jakob Michelsen og en storspillende Bashkim Kadrii formåede at rejse sig. Den nye træner kom med friske idéer og implementerede således en 3-5-2 opstilling med en mere direkte og underholdene spillestil med power og fart kombineret med et mere aggressivt forsvarsspil. Michelsen beskriver selv spillestilen som ”fleksibel” i et dybdegående interview med Mediano, hvor han fortæller at han ikke har ønsket at fjerne Kent Nielsens idéer omkring possession-spillet, men at han har tilføjet elementer af direkthed, fart, aggressivitet og power sådan at de kan spille på begge strenge. Lidt ligesom Jürgen Klopps Liverpool, der både har det direkte element i deres spil, ligesom de også mestrer possession-spillet og kunsten at dirke et kompakt forsvar op. Desuden fortæller han, at klubbens nye træningsanlæg også har været med til at løfte ånden hos spillerne, staben og alle de ansatte i klubben.

Et højt niveau og stabilitet sæsonen igennem sendte OB op på en flot tredjeplads i grundspillet bag FC København og FC Midtjylland, og de kvalificerede sig således til mesterskabsspillet. Herfra gik gassen dog lidt af ballonen for OB, der i sidste runde tabte 0-2 til Brøndby, hvilket sendte fynboerne ned på femtepladsen i Superligaen. De missede derfor chancen for at spille europæisk fodbold i denne sæson til stor ærgelse for klubben, spillerne og fansene.

OB’s gode resultater igennem sæsonen smittede dog meget positivt af på fansene, der som sæsonen skred frem, gradvist viste mere og mere interesse for holdets kampe. OB’s tilskuerantal steg med imponerende 32,5 procent i forhold til sæsonen før, og det gjorde dermed OB til den klub, hvis tilskuerantal steg mest af alle Superliga-klubber i sidste sæson. 6919 tilskuere var der i gennemsnit på lægterne i OB’s hjemmekampe, og på ledelsesgangene håber man selvfølgelig at optimismen fortsætter ind i den nye sæson.

God start på den nye sæson

OB har fået en god start på den nye sæson, der står i stærk kontrast til sidste års sæsonstart. Holdet har fortsat hvor de slap i sidste sæson, hvor de rent spillemæssigt og resultatmæssigt har præsteret på et flot niveau, der stemmer godt overens med klubbens målsætning om en top-6 placering.

Specielt holdets nye norske angriber, Sander Svendsen, har været et lyspunkt for klubben, og med hans fire mål i seks kampe har nordmanden været dybt medvirkende til at OB har fået den bedste sæsonstart siden 2012. På trods af to gange 3-2 nederlag til FCK og Brøndby samt 0-2 mod FCN ser projektet fortsat solidt ud, og formår klubben at holde maskineriet kørende, kan OB-fansene se frem til en spændende sæson. FCK og FCM er dog stadig et niveau over resten af klubberne i Superligaen, men kigger vi på det med betting-briller, kan man faktisk finde spændende bets hos for eksempel 888sport. Tjek oddset der og du vil finde odds til 14.00 på OB til at vinde Superligaen i et specielt bet, hvor FCK ikke tæller med. Her vil det altså være nok med en andenplads bag ved FCK for at få pengene udbetalt.

Det er dog ikke kun på banen, at det kører for OB, der også for nyligt fik deres spillertrøje kåret som den flotteste i hele 3F Superligaen af Euroman.

Travlt transfervindue for Michelsen

Kigger vi overordnet set på OB’s trup, ser vi at de har en meget spændende trup, med spillere der kan mange forskellige ting. Det giver Michelsen mange strenge at spille på, når han skal sætte holdet, og netop Michelsen har været altafgørende for OB’s genoprejsning, og efter et år i klubben har han også haft tid til at spotte svaghederne på holdet.

OB har derfor haft gevaldigt travlt i sommerens transfervindue, hvor man har hentet Teitur Magnusson fra islandsk fodbold, men han ligner mere en løsning til fremtiden, og man skal derfor ikke forvente at se den 18-årige stopper i Superligaen lige foreløbigt. Derudover har man hentet den tidligere tunesiske landsholdsspiller Issam Jebali på en fri transfer, efter at han fik hans kontrakt ophævet med den saudi arabiske klub Al Wahda FC, hvor han kom til i vinters for 10,5 millioner kroner. Angriberen der kan sparke med begge ben skrev under på en treårig kontrakt med fynboerne, selvom Rosenborg og Brøndby eftersigende også havde snøren ude efter den talentfulde tuneser.

Han ligner en spændende tilknytning til holdet, hvilket bestemt også er tilfældet for holdets nye bomber Sander Svendsen, der blev hentet i Hammarby. Nordmanden har allerede vundet hjerterne i Odense efter hans fantastiske start i klubben med fire scoringer i seks kampe i Superligaen. Flere steder er man allerede begyndt at sammenligne den 22-årige angriber med navne som Kaspar Dalgas, Steffen Højer og Mwape Miti, og fortsætter han sit spil, står han med fine muligheder for at blive den første fynske ligatopscorer siden Peter Utaka i 2010. Derudover har man hentet Moses Opondo hos Vendsyssel mens Hans Christian Bernat og Daniel Obbekjær er blevet hevet op fra egne rækker.

Klubben har dog også haft travlt i svingdøren den anden vej, hvor Sten Grytebust, Rasmus Festersen, Casper Nielsen og Nicklas Helenius ligner de største tab.

Overordnet set står OB dog styrket, og klubbens største aktiv lige nu ser ud til at være Michelsen, der er i gang med et spændende projekt i klubben, hvor vi nok ikke skal være overrasket, hvis vi i slutningen af sæsonen finder OB i top-6 og måske endda på de europæiske pladser.